Shop
Ontbolsterde Leemreize strandt op haar van etappewinst in Giro d’Italia

Ontbolsterde Leemreize strandt op haar van etappewinst in Giro d’Italia

Gijs Leemreize is er net niet in geslaagd de zeventiende etappe van de Giro d’Italia op zijn naam te schrijven. De 22-jarige Achterhoeker leek in de Dolomietenrit op weg naar zijn eerste echte profzege, maar werd vlak voor de top van de slotklim voorbijgestreefd door Santiago Buitrago, die Leemreize naar de tweede plek verwees. Koen Bouwman zat eveneens mee in de ontsnapping en deed goede zaken voor het bergklassement.

In de stromende regen vertrokken de renners vanuit Ponte di Legno naar het zuidoostelijker gelegen Lavarone voor een etappe van 168 kilometer. Bouwman, Leemreize en Sam Oomen hadden snode plannen en weekten zich met 22 andere renners los van het peloton, dat de grote kopgroep alle ruimte gaf.

Nadat Bouwman de volle buit op de eerste beklimming had gepakt, liet hij ook op de Passo del Vetriolo zien dat hij met recht in het blauw rijdt. Op de top van deze berg pakte de bergkoning opnieuw het maximaal aantal punten, waardoor Bouwman nu een voorsprong heeft van 115 punten op de nummer twee, Giulio Ciccone.

In de afdaling van de Vetriolo gingen Leemreize en Mathieu van der Poel er met zijn tweeën vandoor. Het duo had aan de voet van de laatste beklimming een mooie voorsprong op de achtervolgende groep, waar Bouwman zijn medevluchters moest laten gaan. Leemreize reed op zijn eigen tempo weg bij Van der Poel en leek goede papieren te hebben voor de etappezege.

Op zo’n vijfhonderd meter van de top werd het talent uit eigen opleiding echter bijgehaald door Buitrago, die meteen afstand nam van de jonge Nederlander. In de slotkilometers gaf de Colombiaan de zege niet meer uit handen. "Op dit moment overheerst toch wel de teleurstelling", vertelt Leemreize direct na afloop van de rit. "Ik heb heel even gedacht dat ik hem kon gaan winnen, maar Buitrago was uiteindelijk de sterkste."

Leemreize baalde dat hij vlak voor de top zijn wagonnetje net niet meer kon aanhaken. "Ik probeerde hem af te houden, maar helaas trok hij nog net twintig seconden door. Ik verzuurde zo hard dat ik zijn wiel niet meer kon houden. Op dat moment wist ik dat ik hem niet meer terug zou zien. Dat ik vandaag überhaupt mee zou doen voor de overwinning, had ik van tevoren niet gedacht. Al met al was het een mooie dag."

Ook Bouwman kende een geslaagde dag. De blauwetruidrager pakte op de eerste twee beklimmingen het maximum aantal punten en liep zodoende uit op zijn naaste belager Ciccone. "Het was een geweldige dag voor mij en voor het team. Gijs streed lang mee om de overwinning en zelf pakte ik heel veel punten voor de blauwe trui. Het ziet er heel goed uit nu, maar het is nog lang niet binnen. Er zijn nog heel veel punten te verdienen en als het kan, wil ik de komende dagen meezitten om het zekere voor het onzekere te nemen."

 / 

Gerelateerde updates