Mijn profiel
Nuis herovert wereldtitel op 1500 meter, uittredend kampioen Krol pakt zilver

Nuis herovert wereldtitel op 1500 meter, uittredend kampioen Krol pakt zilver

Kjeld Nuis heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de 1.500 meter veroverd. De regerend olympisch kampioen op de afstand klokte in Salt Lake City een tijd van 1.41,66 op de schaatsmijl en troefde daarmee ploeggenoot Thomas Krol nipt af.

Met zijn tijd kwam de 30-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma niet in de buurt van het wereldrecord, dat hij afgelopen seizoen tijdens de World Cup Final had neergezet (1.40,17). Uittredend wereldkampioen Krol eindigde als tweede in een tijd van 1.41,73 en de Amerikaan Joey Mantia completeerde in eigen land het podium: 1.42,16. Patrick Roest moest genoegen nemen met een tiende plek (1.43,62).

Voor Nuis is het zijn vierde wereldtitel uit zijn loopbaan. In 2017 veroverde hij in Gangneung een jaar voor de spelen het goud op zowel de 1000 als 1500 meter. Vorig seizoen wist hij in Inzell samen met Ronald Mulder en Kai Verbij wereldkampioen te worden op het onderdeel Team Sprint.

"Als het moet, dan sta ik er", zei een emotionele Nuis na afloop van zijn race. "Dit maakt mijn seizoen helemaal goed. Het kan niet meer stuk. Een wereldrecord zat er vandaag niet in, maar het draait dit jaar om de wereldtitels. Die heb ik, dus ik ben mega blij, maar ook trots op mezelf."

Nuis kende door ziekte een lastige aanloop naar de WK. Hij nam niet deel aan de NK afstanden en kon zich daardoor niet op eigen kracht plaatsen voor de WK. Van de selectiecommissie van de KNSB kreeg hij vervolgens een aanwijsplek voor de 1000 en 1500 meter, waardoor hij naar Salt Lake City mocht afreizen. Voor de EK afstanden, die plaatsvonden in Thialf, kreeg hij geen aanwijsplek.

"Ik miste twee geweldige toernooien in Thialf. Het is niet leuk om als topsporter thuis op de bank te zitten, terwijl anderen op een paar honderd meter van je huis wedstrijden aan het rijden zijn. Na de finish kwam alles er even uit. In één keer besefte ik wat er allemaal gebeurd is de afgelopen maanden."

Krol teleurgesteld na zilveren plak op schaatsmijl

Bij Krol overheerste zondag de teleurstelling na zijn zilveren plak op de 1500 meter. “Ik had hier natuurlijk graag het goud gepakt en de nare nasmaak van gisteren (Krol werd gediskwalificeerd op de 1000 meter, red.) willen wegspoelen. De wereldtitel zat er ook zeker in, maar ik laat het liggen in de binnenbochten. Ik heb een heel mooi seizoen gehad, maar dat ik hier geen wereldtitel pak, vind ik waardeloos.”

Door de gouden en zilveren medaille sloot Team Jumbo-Visma de WK afstanden in Salt Lake City af met acht medailles. De ploeg van coach Jac Orie veroverde drie gouden en vijf zilveren plakken in de Utah Olympic Oval.

Medailles:

Goud:
Nuis (1500 meter);
Sven Kramer en Douwe de Vries (Team Pursuit);
Krol (Team Sprint).

Zilver:
Carlijn Achtereekte (3000 meter);
Antoinette de Jong (Team Pursuit):
Nuis (1000 meter);
Sven Kramer (5000 meter);
Krol (1500 meter).

Gerelateerde updates