Profiel
N'tab pakt met brons eerste WK-medaille uit loopbaan, achtervolgingsploegen winnen goud

N'tab pakt met brons eerste WK-medaille uit loopbaan, achtervolgingsploegen winnen goud

Dai Dai N'tab heeft vrijdag bij de WK afstanden in Thialf het brons gepakt op de 500 meter. Het was voor het eerst dat de 26-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma op het podium eindigde bij een wereldkampioenschap. Eerder op de dag had Nederland bij zowel de mannen als de vrouwen de wereldtitel gepakt op het onderdeel Team Pursuit.

N’tab nam het in rit tien (van de twaalf) op tegen Laurent Dubreuil. De 28-jarige Canadees was in het rechtstreekse duel ruim twee tienden sneller dan de sprinter van Team Jumbo-Visma (34,39 om 34,62) en veroverde met zijn tijd de wereldtitel. Regerend wereldkampioen Pavel Kulizhnikov uit Rusland pakte het zilver in 34,53. Kai Verbij eindigde net buiten het podium op de vierde plaats: 34,67.

"Ik verover hier voor de eerste keer in mijn loopbaan een WK-medaille, dus daar ben ik heel blij mee", aldus N'tab na afloop. "Tuurlijk had ik hem liever gewonnen, maar ik maakte op het begin weer wat fouten, waardoor ik een beetje achter de feiten aanliep. Dat is jammer. De aankomende maanden ga ik er alles aan doen om de start te verbeteren."

"Dit is een passende afsluiter van mijn stabielste seizoen ooit. Bij mijn laatste vijf internationale races stond ik vier keer op het podium. Ik ben dan ook nog altijd erg blij met mijn overstap naar deze ploeg. Het programma zit goed in elkaar. Daarnaast hebben we met Kai, Hein (Otterspeer, red.) en Thomas (Krol, red.) de beste sprinttrein ter wereld. Ik zit lekker in mijn vel, heb het hier naar mijn zin en kijk met veel vertrouwen uit naar volgend seizoen, het jaar van de Olympische Spelen."

Achtervolgingsploegen pakken goud

Eerder op de dag veroverden de Nederlandse vrouwen en mannen de wereldtitel op de Team Pursuit. Team Jumbo-Visma-schaatsster Antoinette de Jong rekende samen met Ireen Wüst en Irene Schouten (2.55,79) in een rechtstreeks duel af met rivaal Canada, dat het zilver pakte in 2.55,97. Rusland completeerde het podium met een tijd van 2.59,35. Voor de Nederlandse vrouwen was het de zesde wereldtitel op het teamonderdeel.

"Ik denk dat we met z’n drieën een goede race hebben neergezet", reageerde De Jong. "We reden voor de tweede keer in deze samenstelling, dus het was nog wel een beetje wennen. Mijn start ging héél slecht, dus ik dacht: heb ik nu de hele trein overhoopgehaald? Gelukkig kwam het allemaal goed en hebben we hem goed naar huis gereden. Dat het zo weinig zou schelen met de Canadese vrouwen hadden we wel verwacht. We zijn hier heel blij mee."

De Nederlandse mannen waren voor de twaalfde keer de beste op het teamonderdeel. Team Jumbo-Visma-schaatsers Patrick Roest en Marcel Bosker waren samen met WK-debutant Beau Snellink 0,29 seconde sneller dan Canada: 3.41,42 om 3.41,71. Ook bij de mannen pakte Rusland brons: 3.42,66.

"Lef tonen en geen angst hebben. Dat is de sleutel geweest", analyseerde Bosker na afloop het optreden van de Nederlandse mannen. "Vanochtend reden voor het eerst samen in deze samenstelling, dus we hadden vandaag niks te verliezen, konden alleen maar winnen. Dat is gelukt. We hebben het heel goed gedaan en om eerlijk te zijn, kan het alleen nog maar beter. Daar ben ik van overtuigd."

 / 

Gerelateerde updates