Profiel
Nederlandse mannen veroveren wereldbekergoud op Team Pursuit, zilver voor vrouwen

De Nederlandse mannen hebben vrijdag op de ploegenachtervolging bij de eerste World Cup in Thialf het goud veroverd. Sven Kramer, Chris Huizinga (beiden Team Jumbo-Visma) en Beau Snellink zetten in Heerenveen met 3.40,33 de snelste tijd neer. Team Jumbo-Visma-schaatsster Carlijn Achtereekte won samen met Ireen Wüst en Melissa Wijfje zilver op het onderdeel.

De 3.40,33 van Kramer, Huizinga en de pas 19-jarige Snellink was de vierde tijd ooit gereden in Thialf op het onderdeel. Italië, dat het in een rechtstreeks duel met Nederland opnam, kwam tot de vierde tijd: 3.44,26. Noorwegen pakte het zilver in 3.41,62 en het brons ging naar Canada (3.41,71).

"Het voelt altijd goed om een eerste World Cup winnend af te sluiten", aldus Kramer na afloop. "Toen Noorwegen 3.41 reed, dacht ik wel even: poeh. Dat is best wel hard. We reden voor het eerst in deze samenstelling een officiële wedstrijd, dus als je dan goud pakt, is dat gewoon erg goed."

"Ik heb dik een week samen getraind met Beau en Chris en voordat we de bubbel in gingen, hadden we ook al een trainingswedstrijd gereden. Dat heeft de voorbereiding op deze wedstrijd goed gedaan. Er lag best wat druk op, dus het was vooral zaak om die andere twee jongens veel vertrouwen te geven. Het is mooi om te zien dat zo'n proces uiteindelijk tot de winst leidt en ook nog in een niet misselijke tijd."

Team Jumbo-Visma-schaatsers Marcel Bosker en Patrick Roest, die vanwege hun EK allround-optreden niet in actie kwamen vrijdag, zullen bij de tweede World Cup wel aan de start verschijnen. "Ik denk hoe hoger het niveau in de breedte is, hoe beter dat voor het gehele team is. Dan kun je makkelijker afwisselen, waardoor je ervoor zorgt dat er ook volgende week weer frisse mensen aan de start staan. Dat is fijn."

Achtereekte verovert zilver met achtervolgingsploeg

De Nederlandse vrouwen slaagden er net niet in om het goud te pakken op de ploegenachtervolging. Team Jumbo-Visma-schaatsster Achtereekte, Wüst en Wijfje moesten met een tijd van 2.57,04 alleen Canada voor zich dulden: 2.56,71. Het brons ging naar Noorwegen in 2.59,24.

"Dit is zuur, want we rijden altijd om te winnen", aldus Achtereekte. "We stonden voor het eerst met z'n drieën aan de start en voor mij was het sowieso jaren geleden dat ik mijn laatste Team Pursuit reed, dus het was behoorlijk spannend. We hebben goed samen gereden en gecommuniceerd, maar het is jammer dat het zilver is geworden vandaag."

"Ik was niet helemaal te spreken over mijn eigen kopbeurt. Ik heb een aantal pittige trainingsdagen achter de rug, dus ik was niet helemaal fris. Ik had graag wat meer willen laten zien, heb gedaan wat ik kon, maar vandaag zat er niet meer in. Ik ben blij dat ik van bondscoach Jan Coopmans de kans heb gekregen om ook op dit onderdeel weer ervaring op te doen, want ik ben ervan overtuigd dat ik er goed in kan zijn."