Profiel
Nederlandse mannen prolongeren in wereldrecord WK-goud op Team Pursuit

Nederlandse mannen prolongeren in wereldrecord WK-goud op Team Pursuit

De Nederlandse mannen hebben zaterdag bij de WK afstanden in Salt Lake City hun wereldtitel op de Team Pursuit geprolongeerd. Team Jumbo-Visma-rijders Sven Kramer en Douwe de Vries deden dat samen met Marcel Bosker in een wereldrecord. Kjeld Nuis won een zilveren medaille op de 1000 meter.

Het Nederlandse trio noteerde in de Utah Olympic Oval een tijd van 3.34,68. Daarmee verbeterden ze het wereldrecord met bijna een seconde. Kramer, Koen Verweij en Jan Blokhuijsen kwamen in november 2013 tot een mondiale toptijd van 3.35,60 in Salt Lake City. Voor de 33-jarige Fries van Team Jumbo-Visma betekende de gouden plak zijn 75ste titel uit zijn loopbaan.

De andere landen kwamen zaterdag niet in de buurt van Nederland. Japan eindigde op bijna twee seconden van de ploeg van bondscoach Jan Coopmans: 3.36,41. Rusland completeerde het podium met een tijd van 3.37,24.

"Dit is fantastisch", aldus een zeer tevreden De Vries na afloop. "Dat we onze wereldtitel prolongeren in een wereldrecord is natuurlijk helemaal super. We wisten van tevoren niet of het wereldrecord haalbaar zou zijn, maar tijdens de rit had ik wel het idee dat het erin zat. Ik wist namelijk precies welke rondetijden we moesten rijden."

De Vries gaf toe dat deze wereldtitel zijn wisselvallige seizoen wel een beetje goed maakte. "Het is lekker om het seizoen zo af te sluiten. Ik kende veel dieptepunten dit jaar, zo wist ik niet te pieken op de juiste momenten. Dat was heel frustrerend. Deze wereldtitel is een mooi toetje."

Nuis verovert zilveren medaille op 1000 meter, Krol gediskwalificeerd

Eerder op zaterdag wist Nuis een zilveren medaille te winnen op de 1000 meter. De regerend olympisch kampioen noteerde een tijd van 1.06,73 en moest daarmee meer dan een seconde toegeven op winnaar Pavel Kulizhnikov, die tevens het wereldrecord van Nuis verbeterde: 1.05,69 (was 1.06,18).

Thomas Krol, ploeggenoot van Nuis bij Team Jumbo-Visma, leek ook op het podium te eindigen. De 27-jarige sprinter werd derde in een tijd van 1.06,74, maar werd later gediskwalificeerd, omdat hij zijn Russische tegenstander Viktor Mushtakov zou hebben gehinderd. Daardoor ging de bronzen plak naar de Canadees Laurent Dubreuil: 1.06,76.

"Vandaag was ik de best of the rest", gaf Nuis na afloop eerlijk toe. "Ik had harder gekund, maar dat had niks uitgemaakt. Toen ik het wereldrecord van Pavel zag, dacht ik: chapeau. Als ik realistisch ben, had de tijd er van vorig jaar ingezeten. Alleen was ik te gretig. Een zilveren plak was het hoogst haalbare. Hopelijk zit er morgen meer in en kan ik goud pakken op de 1500 meter."

Gerelateerde updates