Marathonteam Jumbo-Visma voor het eerst met lege handen

De marathonschaatsers van Team Jumbo-Visma visten zaterdagavond achter het net in Heerenveen. De ploeg moest zich in de schaatstempel tevredenstellen met een vierde plaats na een koers die vooral werd gedomineerd door valpartijen.

Harm Visser moest even in zijn geheugen graven, maar kon zich geen wedstrijd op kunstijs bedenken waarin Team Jumbo-Visma het podium miste. "We staan voor het eerst met lege handen sinds we vorig seizoen zijn begonnen", concludeerde de Fries, die zelf de vierde plaats voor zijn ploeg voor zijn rekening nam.

Dat was de slotsom na een wedstrijd die best het predikaat ‘curieus’ mocht dragen. In de koers op zich gebeurde niet heel veel. Het beeld werd daarom bepaald door valpartijen. Daarvan waren er genoeg in Thialf, en ook Team Jumbo-Visma ontkwam er niet aan. "Ik heb er heel veel onderuit zien gaan", beaamde Visser, die zelf ook samen met ploeggenoot Jorrit Bergsma tegen het ijs ging, maar al snel kon terugkeren in het peloton.

Casper de Gier was minder gelukkig. Ook hij belandde in de kussens, en dat betekende voor hem al snel daarna einde wedstrijd. Robert Post kon wel door nadat hij samen met Evert Hoolwerf uit de bocht vloog, maar het beste was er meteen wel vanaf bij Post, die zich meer zal hebben voorgesteld van de koers op zijn verjaardag. "Het ijs is heel snel, maar breekt ook snel weg. En er zat een behoorlijke scheur in de bocht naar de finish, waar je vaak in reed als je in de tweede lijn koerste. Ik viel ook best hard, ga nu eerst maar even naar de fysio om te behandelen."

Tol

De valpartijen eisten uiteindelijk hun tol. In de koers zelf gebeurde namelijk niet zo heel veel, waardoor het uitdraaide op een massasprint. En daarin kwam Team Jumbo-Visma anderhalf mannetje te kort in het vaak zo succesvolle treintje. Post probeerde het wel, maar kon niet voluit gaan. Bergsma zag bovendien het plan een beetje in duigen vallen. “De sprinttrein ontspoorde”, stelde Bergsma vast.

"Op vijf ronden van het einde zouden we er omheen gaan, maar de voorkant werd net te vroeg opgevangen, waardoor de eerste twee er omheen kwamen en Harm en ik bleven hangen. Daarmee werd het treintje uit elkaar getrokken en kun je alleen nog repareren. Dat probeerde ik door er op het laatst weer een klap op te geven, maar dat was waar Team Reggeborgh op gokte. Die twee kwamen vervolgens onderdoor."

De woorden van Bergsma hangen nog in de lucht als Gary Hekman van concurrent Reggeborgh voorbijkomt. "We waren zó blij dat jullie nog kwamen", was het veelzeggende commentaar van de uiteindelijke nummer drie. Bergsma: "Precies dat dus. Zij hebben van ons kunnen profiteren." Visser kon dat alleen maar beamen. "De laatste poging van Jorrit was een superactie, maar we hadden allebei net niet de push om Hekman en Hoolwerf op te vangen."

Bochten

En zo was er voor het eerst geen geelzwart te bespeuren op het podium. Visser kon er slechts in berusten. "Het is balen, maar dat valt eigenlijk nog mee. Er zat gewoon niet veel meer in. Ik had zelf ook niet het gevoel dat ik slecht was. Ik had gewoon veel moeite met de bochten. Dan kun je hier lang over inzitten, maar volgende week is er gewoon weer een wedstrijd."

Bergsma nam het nog op voor zijn jonge ploeggenoot. "Harm is wel een rappe man, maar hij is ook nog jong en redelijk onervaren. Hij moet nog groeien in zulke harde finales. Hier streden vanavond wel topmannen als Bart Hoolwerf, Bart Swings en Gary Hekman in de finale."

Wat wél overbleef, was de wetenschap dat het initiatief in de koersen van Team Jumbo-Visma moet komen, waar andere ploegen vooral volgen. Post vatte dat krachtig samen. "De afgelopen twee wedstrijden maakten wij de koers heel hard. Vandaag deden we dat minder en dat resulteert eigenlijk direct in een koers zoals we die vanavond hebben gezien."

Mats Stoltenborg viel hem bij. "Wij wilden eens aankijken wat er gebeurde als we de koers een keertje niet hard maakten. Dan zie je dat er gewoon niks gebeurt, dat niemand overtuigend wil aanvallen. Uiteindelijk probeerden we nog wel gas te geven, maar dat kregen we met z'n vieren ook niet voor elkaar."

De les van een avondje Thialf was voor Stoltenborg duidelijk. "Als wij het niet doen, krijg je zulke koersen waarin niemand wegkomt. En dan gaat Team Reggeborgh heel veel winnen. Ik denk dat de andere ploegen zich ook eens achter de oren mogen krabben."