Stoltenborg ziet overwinning in Deventer uit handen glippen

Mats Stoltenborg heeft voor de tweede keer dit seizoen net naast de overwinning gegrepen. De 29-jarige marathonschaatser van Team Jumbo-Visma eindigde bij de Marathon Cup in Deventer als tweede en dolf net als bij de tweede Marathon Cup in Enschede het onderspit tegen zijn vluchtmakker Jordy Harink. "Balen, maar het is niet anders."

Het regende aanvallen op De Scheg in Deventer en dat resulteerde al vrij vroeg in een ronde voorsprong van een drietal. Omdat Team Jumbo-Visma de slag had gemist, probeerden Mats Stoltenborg, Robert Post, Harm Visser en Casper de Gier de schade te repareren en daar slaagden ze met verve in. Samen met twaalf anderen pakten ze een ronde voorsprong, waardoor uiteindelijk negentien rijders het peloton gedubbeld hadden.

Toch was het nog niet gedaan met de aanvallen, want met nog een kwart wedstrijd te gaan, lukte het acht rijders zelfs een tweede ronde te pakken. Daarbij zaten onder andere Post en Stoltenborg namens Team Jumbo-Visma, maar ook klassementsleider Sjoerd den Hertog en Jordy Harink namens Team Royal A-ware / ZiuZ en Trachitol Trophy-winnaar Evert Hoolwerf namens Team Hoolwerf Heiwerken / AB Vakwerk.

Nadat de rest van het peloton het veld had geruimd, waren het de mannen van Royal A-ware / ZiuZ en Jumbo-Visma die elkaar net als tijdens de Trachitol Trophy geen duimbreed toegaven. Met nog vier ronden te gaan sloegen Stoltenborg en Harink een gaatje en zij kregen vlak daarna gezelschap van Jeroen Janissen. De achtervolgers lieten het trio begaan, waardoor Stoltenborg en Harink net als bij de tweede marathon in Enschede om de overwinning moesten sprinten.

Waar er in oktober nog een fotofinish aan te pas moest komen, was het verschil op de streep nu een halve schaats. "Dit was mijn enige manier om te kunnen winnen", zei een balende Stoltenborg na afloop, doelend op de sprint die hij een ronde voor het einde inzette. "Ik moest vanuit snelheid sprinten, want vanuit stilstand ging ik hem zeker niet winnen. Hoewel ik een klein beetje werd gehinderd lukte het me jammer genoeg niet om op het laatste rechte stuk nog door te versnellen."

Voor de tweede keer dit seizoen moest Stoltenborg dus genoegen nemen met een tweede plek achter Harink. "Wij zijn een beetje dezelfde type rijders en Jordy zoekt mij tijdens de wedstrijd vaak op, omdat hij weet dat ik nog wel eens rond ga. Meestal is het fifty-fifty tussen ons wie er wint en nu valt het net twee keer zijn kant op. Dat is balen, maar het is niet anders."

Ondanks een tweede plek keek Stoltenborg tevreden terug op de zevende Marathon Cup. "We hebben er gewoon een mooie wedstrijd van gemaakt en uiteindelijk creëren we een situatie dat we tot aan de streep voor de winst meedoen", aldus de Hoofddorper, die een uur later ploeggenoot Bart Hoolwerf de mass start tijdens de World Cup in Calgary zag winnen "Hij heeft ons team toch nog een overwinning bezorgd vandaag!"

Foto's: Neeke Smit en Glenn Wassenbergh