Shop
Marathonploeg moet na fotofinish opnieuw genoegen nemen met tweede plek

Marathonploeg moet na fotofinish opnieuw genoegen nemen met tweede plek

Net als bij de seizoensopening op de Jaap Eden IJsbaan in Amsterdam moest de marathonploeg van Team Jumbo-Visma zaterdagavond genoegen nemen met een tweede plek. Even leek het erop dat Mats Stoltenborg de eerste marathonzege voor de ploeg van Peter de Vries in de wacht had weten te slepen, maar uit een fotofinish bleek hij nipt achter Jordy Harink te zijn geëindigd op IJsbaan Twente in Enschede.

Na ongeveer een halve koers had Team Jumbo-Visma-marathonschaatser Stoltenborg samen met Harink (Royal A-ware / ZiuZ) een ronde voorsprong gepakt op het peloton. Deze gaf het duo in de rest van de wedstrijd niet meer uit handen, waardoor het een zinderende slotfase werd in Enschede. Uiteindelijk bleek Harink in de sprint nipt sneller. Stoltenborg nam wel de oranje leiderstrui over van Sjoerd den Hertog, de winnaar van de seizoensouverture. Harm Visser van Team Jumbo-Visma behield de witte trui.

"Dit is onwijs balen natuurlijk", zei Stoltenborg na afloop. "Je pakt goed een ronde voorsprong. Ik voelde me sterk en fit, waardoor ik met vertrouwen de finale in ging. We kennen elkaars kwaliteiten, dus ik weet dat ik het van de bochten moet hebben. Het liefst was ik als eerste de laatste bocht in gegaan, maar helaas lukte dat niet. Ik kwam er gelukkig beter uit en op het rechte stuk voel je hem komen. Je geeft alles wat je hebt en dan is het uiteindelijk so close. We wisten allebei niet wie er had gewonnen. Het mocht helaas niet zo zijn."

Stoltenborg refereerde ook nog even aan de eerste marathonwedstrijd. "De vorige keer werden we tweede, derde, vierde en vijfde. Nu word je tweede. Enorm balen. We doen het supergoed met de ploeg. We laten zien dat we met de besten meedoen. Ik kreeg vandaag het vertrouwen. Het is ontzettend zuur dat ik het vandaag niet heb kunnen afmaken. Voor zowel mezelf, maar zeker ook voor de ploeg."

Naast de marathonploeg deed langebaanschaatser Sven Kramer namens Team Jumbo-Visma mee aan de tweede wedstrijd van de Marathon Cup. De 35-jarige allrounder, die op de eerste dag van de Daikin NK afstanden als vijfde was geëindigd op de 5000 meter, finishte uiteindelijk in het peloton.

"Met het oog op de komende zeven weken richting het OKT hebben we besloten hier aan de start te verschijnen", aldus Kramer. "Dit is een goede trainingsprikkel. Op de korte termijn zal het niet meteen rendement geven, maar op de langere termijn hopelijk wel. De koers ging naar behoren. Tuurlijk was het op het begin weer even wennen en moet je soms op je tanden bijten, maar dat hoort erbij."

Foto: Glenn en Neeke Wassenbergh

Gerelateerde updates