Shop
Leerdam sprint naar WK-brons op 500 meter, Scheperkamp grijpt net naast medaille

Leerdam sprint naar WK-brons op 500 meter, Scheperkamp grijpt net naast medaille

Jutta Leerdam heeft zich voor het eerst in haar carrière verzekerd van een WK-medaille op de 500 meter. De 24-jarige sprintster snelde in een volgepakt Thialf naar een tijd van 37,54 en hoefde daarmee alleen haar meerdere te erkennen in Femke Kok en Vanessa Herzog.

Leerdam nam het in de voorlaatste rit op tegen Min-Sun Kim, die dit seizoen vijf van de zes wereldbekers op deze afstand had gewonnen. De Zuid-Koreaanse opende weliswaar iets sneller (10,45 om 10,55) dan Leerdam, maar de wereldkampioene sprint liet op haar beurt een snellere ronde noteren. Op de streep was het verschil twee honderdsten in het voordeel van Leerdam (37,54 om 37,56).

Die tijd bleek echter niet genoeg voor de wereldtitel, omdat Kok in de zevende rit een razendsnelle 37,28 had genoteerd. Herzog greep dankzij een tijd van 37,33 het zilver. "Van tevoren had ik gedacht: als ik het podium haal, ben ik tevreden. Toch overheerst het gevoel dat ik met een betere ronde voor de winst had kunnen rijden. Ik reed een slechte kruising, waardoor ik kostbare tijd verloor. Dat is gewoon zonde."

Volgens Leerdam was de 500 meter 'een mooi opstapje' naar de 1000 meter, waarop ze zaterdag in actie komt. "Onbewust merk ik dat ik de dag van de 1000 meter toch wat belangrijker vind. Op die afstand heb ik het vaker laten zien en rijd ik met iets meer zelfvertrouwen rond. Op de 500 meter voel ik me vaak toch een beetje onzeker."

De bronzen medaille op de 500 meter gaf haar de bevestiging dat ze ook op het kortste sprintnummer mee kan doen om de titel. "Als ik rijd zoals vandaag, weet ik dat ik kan winnen. Dat is alleen niet voor nu, maar voor volgend seizoen. Het is lekker dat ik de 500 meter alvast gehad heb. Ik heb nu meer gevoel met het ijs en heb het vertrouwen dat ik in de bochten diep kan zitten. Als dat morgen lukt, komt het goed."

Scheperkamp: 'Had graag voor eigen publiek op het podium gestaan'

Bij de mannen greep Merijn Scheperkamp net naast een medaille op de 500 meter. De 22-jarige sprinter reed met 34,57 zijn beste tijd van het seizoen, maar dat bleek niet voldoende om een plek bij de eerste drie af te dwingen. "Ik mag niet ontevreden zijn, maar stiekem ben ik het wel een beetje. Ik had graag voor eigen publiek op het podium gestaan", aldus Scheperkamp, die wist dat hij het nergens had laten liggen.

"Natuurlijk zitten er altijd verbeterpunten in, maar 34,5 is gewoon een goede tijd. Het is mijn tweede tijd hier ooit gereden." De winnende tijd kwam vrijdagavond op naam van Jordan Stolz, die in de laatste rit 34,10 op het scorebord zette. Scheperkamp had niets dan lof voor de 18-jarige Amerikaan. "Als je op zo'n jonge leeftijd al zo kunt knallen, verdien je respect. Zelf word ik vijfde bij mijn eerste WK, dat is toch ook wel hartstikke mooi."

Gerelateerde updates