Shop
Leerdam sprint naar brons op tweede 500 meter, goud voor Rijpma-de Jong op Team Sprint

Leerdam sprint naar brons op tweede 500 meter, goud voor Rijpma-de Jong op Team Sprint

Team Jumbo-Visma heeft het wereldbekerweekend in Beijing afgesloten met twee medailles. Jutta Leerdam sleepte voor de tweede achtereenvolgende dag een bronzen medaille in de wacht, terwijl Antoinette Rijpma-de Jong samen met Helga Drost en Naomi Verkerk een gouden medaille pakte op het onderdeel Team Sprint.

Leerdam, die zaterdag als derde eindigde op de 1000 meter, nam het in de achtste rit op tegen Min Sun Kim. De nummers drie en vier van het afgelopen WK maakten er een spannende strijd van en gingen zij aan zij naar de finish. De Zuid-Koreaanse drukte haar schaats net iets eerder over de streep dan Leerdam, die met 37,88 drie honderdsten langzamer was dan Kim. Erin Jackson won de 500 meter met een tijd van 37,54.

"Er zaten goede dingen in, maar het had net een stukje langer moeten zijn om Kim te verslaan", keek Leerdam terug op haar race. "De start ging goed, de bochtjes waren prima, maar de kruising kon beter. Op het einde voelde ik de snelheid komen en dat is wel fijn voor een 500 meter. Natuurlijk kan het altijd beter, maar ik ben blij dat ik het weekend met zo’n rit heb afgesloten."

Leerdam sloot het tweede wereldbekerweekend in Azië af met twee bronzen medailles. Een week geleden pakte ze goud op de 1000 meter en brons op de 500 meter. "Gister liep het totaal niet, maar vandaag voelde ik weer een paar goede dingen. Ik merk gewoon dat ik heel erg moet wennen aan deze baan. Het is heel anders voor mijn techniek."

Cadeautje

Ook Rijpma-de Jong hield een goed gevoel over aan de laatste dag van de World Cup in Beijing. De 28-jarige Friezin mocht als invalster meedoen aan de Team Sprint en veroverde samen met Helga Drost en Naomi Verkerk de gouden medaille. Het oranjetrio zette in de voorlaatste rit een tijd van 1.27,74 neer en dat bleek ruim genoeg voor de overwinning.

"Voor mij is dit een cadeautje. Ik had niet verwacht dat ik hier aan de start zou staan, maar door een aantal ziektegevallen was er alsnog een plekje vrijgekomen. Ik had het nog nooit eerder gedaan, dus vond het eerlijk gezegd wel een beetje spannend. Ik weet hoe het is om een Team Pursuit te rijden, maar een Team Sprint is toch weer heel anders. Het is supergaaf om een gouden medaille mee naar huis te nemen."

Gerelateerde updates