Shop
Leerdam riant aan de leiding op EK sprint: 'Laatste ronde was echt goed'

Leerdam riant aan de leiding op EK sprint: 'Laatste ronde was echt goed'

Jutta Leerdam is de jacht op haar tweede Europese sprinttitel goed begonnen. De winnares van de vorige editie was op haar geliefde 1000 meter een klasse apart, nadat ze eerder op de dag als tweede was geëindigd op de 500 meter. In het tussenklassement gaat Leerdam na twee afstanden riant aan de leiding. "Ik heb morgen nog precies zo'n dag nodig."

Leerdam, die ruim een week geleden de Nederlandse sprinttitel opeiste, liet op de eerste dag van het EK zien dat het met haar basisniveau wel goed zit. Hoewel ze het op de 500 meter nipt moest afleggen tegen Femke Kok (37,55 om 37,61) stelde ze op de 1000 meter orde op zaken door de rest van het veld op ruime achterstand te zetten. Met een tijd van 1.14,38 noteerde ze zelfs de derde tijd ooit in Hamar gereden.

"De 1000 meter was hartstikke goed. 1.14 is voor hier heel hard", constateerde Leerdam tevreden. "Het ijs in Hamar is best zwaar, maar toch kon ik het laatste rondje hard doortrekken. Ik ben daar de laatste tijd een beetje mee aan het oefenen en het geeft zo’n lekker gevoel als je nog een keer kunt versnellen. Die laatste ronde was echt goed."

Over de 500 meter was Leerdam iets kritischer. Hoewel ze met 10,5 een naar eigen zeggen goede opening reed, baalde ze dat haar rondje (27,0) niet sneller was. "Met name de kruising en de eerste bocht konden beter, het was een beetje te tam. Ik wilde heel graag deze afstand winnen, maar waarschijnlijk miste ik een bepaalde scherpte. De 500 meter heeft me wel meteen op scherp gezet voor de 1000 meter."

In het klassement bedraagt de voorsprong van Leerdam nu 0,59 seconden op Kok. "Dat ik nu in verhouding met de rest een groot gat heb, betekent niet dat ik morgen met de rem erop ga rijden. Ik wil voor mezelf twee goede afstanden rijden en testen of ik nog harder kan. Natuurlijk is het jammer dat ik niet alle vier de afstanden kan winnen, maar het belangrijkste doel is het winnen van de Europese titel. Daar ga ik voor."

Scheperkamp: 'Groei altijd wel lekker in een toernooi'

Merijn Scheperkamp heeft bij het mannentoernooi nog altijd zicht op de Europese titel. De 21-jarige Hilversummer eindigde zowel op de 500 als 1000 meter als tweede en staat na twee afstanden eveneens op de tweede plek in het klassement. Het verschil met Hein Otterspeer is 0,14 seconden in het voordeel van Otterspeer. "Het was een prima eerste dag. De 500 meter had misschien iets beter gekund, maar over het algemeen ben ik wel tevreden."

Op de 500 meter kwam Scheperkamp twee honderdsten tekort om David Bosa van de afstandsoverwinning te houden. Otterspeer gaf daarentegen acht honderdsten toe op Scheperkamp. "Ik had het gat met Hein eigenlijk iets groter gewild, aangezien ik mijn slag moet slaan op de 500 meter. Ik was niet zo goed weg en de laatste bocht was een beetje matig. Ik hoop dat ik morgen meer tijd kan pakken."

Otterspeer zegevierde op de 1000 meter in een tijd van 1.08,32 en pakte daarmee vier tienden op Scheperkamp, die 1.08,76 noteerde. "Ik heb het idee dat ik hem kan hebben op de 1000 meter, maar dan moet ik een heel goede rit rijden en hij een iets mindere. Ik groei altijd wel lekker in een toernooi en daar haal ik veel vertrouwen uit voor morgen", aldus de sprinter.

Gerelateerde updates