Shop
Leerdam prolongeert Europese titel: 'Deze stond op mijn lijstje voor dit jaar'

Leerdam prolongeert Europese titel: 'Deze stond op mijn lijstje voor dit jaar'

Jutta Leerdam heeft zich voor de tweede keer in haar carrière gekroond tot Europees kampioene sprint. De schaatsster van Team Jumbo-Visma won in het Vikingschip drie van de vier afstanden en prolongeerde daarmee op overtuigende wijze haar titel. "Supermooi dat het is gelukt."

Leerdam, die na de eerste dag al riant aan de leiding ging, verstevigde zaterdagmiddag haar leidende positie in het klassement door de tweede 500 meter op haar naam te schrijven. Met een tijd van 37,76 was ze weliswaar iets langzamer dan vrijdag (37,61), maar rekende ze wel af met Femke Kok, de winnares van de eerste 500 meter. "Ik wilde deze afstand heel graag winnen en dat is gelukt", glunderde Leerdam.

De titel kon haar al bijna niet meer ontgaan, al moest de Westlandse nog even bij de les blijven toen de scheidsrechter zowel Kok als Leerdam opnieuw naar de start liet gaan. "Die valse start werkte niet heel lekker op m'n focus", bekende Leerdam. "Op dat moment dacht ik: het kan nog steeds fout gaan. Het maakt helemaal niks uit of je een grote voorsprong hebt; je moet óók de laatste afstand goed rijden."

Leerdam vond het sowieso lastig om de scherpte te vinden vanwege haar royale voorsprong in het klassement. "Ik rijd liever met het mes op de keel dan dat ik grote fouten mag maken, omdat ik veel speling heb. Het maakte bijna niet uit welke tijd ik neer zou zetten. Die positie vind ik eigenlijk niet heel lekker, ik rijd beter als ik nóg wat zenuwachtiger word gemaakt."

Hoewel haar 1000 meter langzamer was dan vrijdag (1.14,80 om 1.14,38) won ze met grote voorsprong de vierde en laatste afstand van het toernooi. Helemaal tevreden was ze daar echter niet mee. "Mijn 1000 meter was niet zo goed en daar baal ik een beetje van. Natuurlijk heb ik gewonnen, maar ik kom over de finish met het gevoel dat ik niet alles eruit gehaald heb. Dat vind ik vervelend."

"Maar het hoeft niet altijd perfect", voegde ze daar gauw aan toe. "Het was meer dan genoeg om te winnen en daar ben ik heel blij mee. De Europese titel was één van de dingen die ik op m'n lijstje had staan dit jaar. Ik vind het supermooi dat het is gelukt." Of ze niet liever een WK had gereden? "Natuurlijk rijd ik het liefst een WK, maar het is wat het is. Ik volg wat er op het programma staat en werk nu naar de WK afstanden toe."

Gerelateerde updates