Leerdam pakt eerste World Cup-medaille op 500 meter

Jutta Leerdam heeft voor het eerst in haar carrière een World Cup-medaille behaald op de 500 meter. De 23-jarige sprintster snelde in de Sørmarka Arena naar een tijd van 38,06 en hoefde daarmee alleen de Zuid-Koreaanse Min-Sun Kim voor zich te dulden. "Dit is een mooi begin van de wereldbekercyclus."

Bij de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen in Stavanger maakte Leerdam meteen indruk. De Westlandse, die het in de tiende rit moest opnemen tegen Erin Jackson, opende met 10,60 razendsnel en rekende dankzij een sterke ronde af met de olympisch kampioene van Peking. Alleen de Zuid-Koreaanse Kim was met een tijd van 37,55 sneller. "Mijn eerste World Cup-medaille op de 500 meter. Dat is superfijn", glunderde Leerdam na afloop.

"Toen ik de loting zag, dacht ik wel even: oeh, de olympisch kampioen, die gaat waarschijnlijk hard openen. Ik wist daarom dat ik zelf ook hard moest openen", aldus Leerdam, die naar eigen zeggen een stap heeft gemaakt in het starten. "10.6 is gewoon een heel goede opening. Ik denk dat het alleen nog maar sneller gaat als ik het vaker doe."

De zilveren medaille betekent voor Leerdam 'pas' haar derde wereldbekermedaille uit haar loopbaan. De regerend wereldkampioene sprint was één keer de beste op de 1000 meter en moest één keer genoegen nemen met zilver. "Ik heb al meerdere titels gewonnen, maar in de World Cups lukte het me nooit zo goed. Voor dit seizoen had ik mezelf als doel gesteld om bij de eerste wereldbeker meteen goed te zijn. Dat is goed gelukt", aldus Leerdam.

"Ik merk dat ik sterk genoeg ben en als ik gefocust ben en technisch goed rijd, moet het gewoon hard gaan. Ik tolereer het ook niet meer als ik het niet laat zien." De komende weken is Leerdam van plan door te groeien naar een nog hoger niveau. "Ik ben heel erg gefocust om goed te rijden. Mijn doel is om elke wedstrijd beter te worden en als dat lukt, kan het nog veel harder."

Snellink verovert zilver op Team Pursuit

Op het onderdeel Team Pursuit werd er eveneens een zilveren medaille veroverd. Beau Snellink, Patrick Roest en Marcel Bosker kwamen in de Sørmarka Arena zes tienden tekort om het Amerikaanse trio van de overwinning te houden. De ploeg van bondscoach Rintje Ritsma klokte in de derde rit een tijd van 3.44,61, terwijl Amerika in de vierde rit 3.44,01 noteerde.

"Natuurlijk kwamen we hier voor goud, maar met zilver mogen we best tevreden zijn", aldus Snellink. "We hielden hem supervlak en duwden elkaar fantastisch. Het enige waar we het op hebben laten liggen, is de eerste ronde. Als we daar wat sneller hadden gereden, hadden we hem waarschijnlijk gewonnen."

Snellink, die donderdag te horen kreeg dat hij de niet fitte Jorrit Bergsma mocht vervangen, was blij en dankbaar dat hij de kans kreeg om zich te laten zien. "Ik reed met overmacht en kon doen wat ik wou. Ik hoop dat Rintje me nu vaker opstelt, zodat ik ervaring kan opdoen richting de WK afstanden. Als we de koppen bij elkaar steken, denk ik dat we er echt iets moois van kunnen maken."

Eerder op de dag slaagde Thomas Krol er niet in een medaille te pakken op de 1500 meter. De regerend wereldkampioen sprint eindigde met een tijd van 1.48,37 teleurstellend als zestiende. Op de 3000 meter moest Antoinette Rijpma-de Jong genoegen nemen met de zesde plaats. Met een tijd van 4.09,86 kwam ze niet in de buurt van de winnende tijd van Ragne Wiklund (4.03,11). Merel Conijn eindigde als veertiende (4.17,13).