Shop
Leerdam oppermachtig op 1000 meter, Rijpma-de Jong als derde naar de World Cups

Leerdam oppermachtig op 1000 meter, Rijpma-de Jong als derde naar de World Cups

Jutta Leerdam heeft op de laatste dag van het World Cup Kwalificatietoernooi overtuigend de 1000 meter op haar naam geschreven. De sprintster van Team Jumbo-Visma raasde op het ijs van Thialf naar een tijd van 1.13,64 en was daarmee veruit de snelste. Antoinette Rijpma-de Jong plaatste zich als derde voor de World Cups, die over twee weken van start gaan in Obihiro.

Leerdam, die zaterdag al een ticket veroverde op de 500 meter, maakte haar favorietenrol meer dan waar. In de laatste rit reed ze naar eigen zeggen een supergoede eerste volle ronde (26,6), waarna ze de klok na duizend meter stilzette op 1.13,64. Daarmee hield ze Femke Kok, de winnares van de 500 meter, ruim achter zich.

"Ik vind dit best een goede tijd om mee te beginnen", stelt Leerdam tevreden. "En al helemaal als ik geen supergoede rit rijd, maar alsnog tot deze tijd kom. Dat is een goed teken." Volgens Leerdam hoeft het in deze fase van het seizoen nog niet perfect te zijn. "Ik voel het nog niet helemaal, maar dat is ook niet zo gek omdat het seizoen pas net begonnen is. Er zitten elke keer hele goede dingen in, maar ik zie ook veel verbeterpunten."

Leerdam, die vorig seizoen alle 1000 meters won waar ze aan meedeed, behield in Heerenveen zonder problemen haar ongeslagen status. De tweevoudig wereldkampioene op deze afstand liet in Thialf wederom haar klasse zien. "Ik wil een niveau laten zien waarvan ik denk: hier kan ik internationaal mee winnen. Misschien had ik met deze tijd al wel gewonnen", aldus Leerdam.

Rijpma-de Jong: 'Fijn gevoel om te weten dat het goed zit'

Rijpma-de Jong zette achter Leerdam en Kok de derde tijd op het scorebord. De 28-jarige Friezin rekende in een onderling duel af met haar zusje Michelle de Jong en greep dankzij een tijd van 1.14,87 haar tweede World Cup-ticket van het weekend. "Dit was een veel betere rit dan de afgelopen twee dagen", doelt Rijpma-de Jong op haar 1500 meter (derde) en 3000 meter (zesde).

"Hoewel de opening en de eerste ronde beter konden, ramde ik de laatste ronde lekker door. Het geeft een fijn gevoel om te weten dat het goed zit. Blijkbaar heb ik gewoon wat langer de tijd nodig om de goede slag en timing te vinden."

De allroundster van Team Jumbo-Visma houdt ondanks het binnenslepen van twee tickets een dubbel gevoel over aan het weekend. "Dit is niet zoals ik het seizoen had willen starten. De 4.02 van gister was niet echt iets om trots op te zijn. De komende tijd gaan we de puntjes op de i zetten, zodat ik in december de beste versie van mezelf kan laten zien."

Gerelateerde updates