Leerdam boekt tweede wereldbekeroverwinning op 1000 meter: 'Deze is heel waardevol'

Jutta Leerdam heeft voor de tweede keer in haar carrière een wereldbekerwedstrijd gewonnen op de 1000 meter. De sprintster van Team Jumbo-Visma rekende in een rechtstreeks duel af met olympisch kampioene Miho Takagi en zegevierde zo voor het eerst sinds maart 2020 in World Cup-verband.

Leerdam, die eerder deze week al zilver pakte op de 500 meter, toonde op de kilometer andermaal haar vorm. Na een snelle opening pakte ze meteen een grote voorsprong op Takagi, die ook na de eerste volle ronde niet dichterbij kwam. Op de laatste kruising moest de winnares van olympisch goud zelfs voorrang verlenen aan Leerdam, die vanaf dat moment een gewonnen wedstrijd reed.

Met een tijd van 1.15,61 passeerde de Westlandse de streep 0,81 seconden eerder dan Takagi. Min-Sun Kim, die vrijdag de 500 meter won, eindigde met 1.15,82 als tweede. "Ik ben hier heel blij mee. Deze overwinning is heel waardevol", glundert Leerdam. "Ik heb ooit één keer de World Cup-finale gewonnen, maar nog nooit een gewone. Dat ik hem hier vandaag win met een iets mindere race, geeft een lekker gevoel."

Dat Leerdam voorlangs zou kunnen kruisen bij Takagi, die afgelopen februari de olympische titel pakte op de 1000 meter, was niet iets waar ze van tevoren rekening mee had gehouden. "Al ben ik wel blij dat het een lastige kruising werd, want dat is een goed teken. Op een bepaald punt voelde ik dat ze er niet meer voorlangs kon. Ik sloot haar een soort van op en dat voelde best wel goed."

"Sowieso is het fijn als je de olympisch kampioen bij de eerste wedstrijd van het seizoen meteen verslaat", aldus Leerdam, die haar eerste World Cup-overwinning boekte sinds maart 2020 in Heerenveen. "Normaal ben ik nooit zo van de World Cups, maar mijn basisniveau is hoog genoeg om goed te presteren. Het is niet dat ik nu al in topvorm ben. Ik weet dat het nog veel beter kan. Als ik straks bij een titeltoernooi de hyperfocus heb, ga ik nog veel harder. Dat voel ik gewoon."

Antoinette Rijpma-de Jong kwam op de kilometer net tekort voor een podiumplek. De Friezin eindigde met een tijd van 1.16,94 op de vijfde plek. Bij de mannen zag Thomas Krol zijn naam eveneens terug op de vijfde plek. Met een tijd van 1.09,65 was de olympisch kampioen van Peking niet opgewassen tegen de Amerikaan Jordan Stolz, die in een rechtstreeks duel Krol de baas bleef. Stolz passeerde de streep in 1.08,73.