Shop
Leemreize toont zich opnieuw met derde plek in twaalfde etappe Giro

Leemreize toont zich opnieuw met derde plek in twaalfde etappe Giro

Gijs Leemreize heeft zichzelf net niet kunnen belonen met een etappezege in de Giro d’Italia. Het 22-jarige talent dat is opgeleid in het Development Team van Team Jumbo-Visma reed met twee vluchters weg uit een grote kopgroep. Hij moest in de sprint zijn meerdere erkennen in Stefano Oldani en Lorenzo Rota. Voor de jongeling was het zijn eerste podiumplaats in een grote ronde.

Met drie beklimmingen van de derde categorie beloofde de twaalfde rit tussen Parma en Genua een strijd te worden tussen de aanvallers. Na een attractieve openingsfase slaagden 24 renners erin weg te geraken uit het peloton en Pascal Eenkhoorn en Leemreize waren namens Team Jumbo-Visma present.

De jonge groterondedebutanten maakten een gretige indruk en Leemreize reageerde alert toen Rota er op de tweede beklimming van de dag vandoor ging. Samen met Oldani pakte het trio al snel een minuut voorsprong op een achtervolgende groep, die het gat in het vervolg amper kleiner zag worden.

Dat betekende dat Leemreize, die in de vierde etappe al knap als zesde eindigde, mocht strijden om de dagzege. Hoewel de jongeling zijn medevluchters in de laatste kilometer tot twee keer toe probeerde te verrassen, bleek hij niet opgewassen tegen de rappe Italianen.

"Dit was voor mij het hoogst haalbare", stelt Leemreize na afloop van de twaalfde etappe. "Ik wist dat ik op het eind iets moest proberen, want als ik zou sprinten, zou ik sowieso derde worden. In de laatste kilometer probeerde ik het twee keer in de hoop dat ze naar elkaar zouden kijken, maar jammer genoeg dichtten ze het gat."

Dat Leemreize op de tweede beklimming in de aanval ging, was mede te danken aan Eenkhoorn. "Toen Rota ging, zei Pascal: ‘Dit is een goed moment om te gaan’. Toen ben ik er samen met Oldani achteraan gegaan en dat pakte perfect uit. Achteraf had ik misschien iets eerder een poging moeten wagen om solo te gaan, maar ik kon niet echt pokeren omdat de achtervolgers op veertig seconden zaten."

Met een zesde en een derde plek kan Leemreize nu al trots zijn op zijn eerste Giro en de ontwikkeling die hij doormaakt. "Het gaat lekker tot nu toe en ik heb het gevoel dat ik niet veel slechter word. Zulke prestaties geven me veel vertrouwen en ik weet nu dat de grote rondes me goed liggen. Als ik deze lijn kan doortrekken, gaan er zeker nog kansen komen deze Giro."

 / 

Gerelateerde updates