Profiel
Kuss ziet gooi naar dagzege in Dauphiné stranden op La Plagne

Kuss ziet gooi naar dagzege in Dauphiné stranden op La Plagne

Sepp Kuss heeft in de zevende etappe van Critérium du Dauphiné een gooi gedaan naar de ritzege. Op de flanken van La Plagne kwam de Amerikaan echter net te kort. Kuss bolde als zesde over de streep.

De Dauphiné lijkt gekenmerkt te worden door het hoge tempo in de openingsfase van de etappes. In het eerste uur reden de renners alweer een gemiddelde van ongeveer vijftig kilometer per uur. In de loop van de etappe reed een aantal groepjes in wisselende samenstellingen voorop. Aan de voet van La Plagne was het aan de klassementsmannen om voor vuurwerk te zorgen.

En dat vuurwerk kwam er. Richie Porte opende de debatten en zag Enric Mas, Mark Padun en Kuss in zijn wiel. Toen Padun vervolgens nogmaals versnelde, was het enkel Kuss die kon volgen. De twee bouwden snel een fraaie voorsprong op van zo’n dertig seconden. Een paar kilometer onder de top versnelde Padun andermaal en liet zo Kuss ter plekke. De Amerikaan werd vervolgens nog door een kwartet andere renners voorbij gestreefd.

Steven Kruijswijk beleefde een mindere dag. De Nederlander werd op de slotklim gelost uit de groep der favorieten. Kruijswijk besloot zijn eigen tempo te rijden en keerde even later knap terug. De daaropvolgende aanvallen van de klassementsrenners waren de Brabander echter te machtig. Kruijswijk kwam als achttiende boven op La Plagne. In het algemeen klassement zakt hij naar de vijftiende plek. Kuss stijgt op zijn beurt naar plaats dertien.

"Ik kan mezelf niets verwijten omdat ik weet dat ik heb gereden om te winnen."

Sepp Kuss

“Het was een zware etappe met een pittige slotklim”, zei Kuss na afloop. “Mijn benen voelden goed. Het doel was om voor de etappezege te gaan. Het was een ideale situatie toen Padun en ik met zijn tweeën voorop lagen. We werkten goed samen en pakten zo al snel een mooie voorsprong. Helaas kon ik hem even later simpelweg niet volgen. Ik kan mezelf niets verwijten omdat ik weet dat ik heb gereden om te winnen en heb geprobeerd mijn kans te pakken. Ik kijk al weer uit naar de etappe van morgen. Uiteraard gaan we het als ploeg weer proberen. Ondanks dat we niet bovenin het klassement staan, heb ik er vertrouwen in dat we nog iets moois kunnen bewerkstelligen.”

"We hebben nog een aantal weken om in de juiste vorm te geraken."

Grischa Niermann

Ploegleider Grischa Niermann spreekt van een wisselvallige optreden. “Het plan was om met Sepp mee te doen om de overwinning. Hij heeft sterk gereden en het geprobeerd. We kunnen concluderen dat hij de juiste move heeft gemaakt. Als hij was blijven zitten in de groep van de gele trui had hij sowieso niet gewonnen. Uiteindelijk bleek de concurrentie vandaag te sterk. Steven had een mindere dag. Ondanks dat hij nog wel even kon terugkeren, is het op dit moment niet hoe we het voor ogen hadden. Het baart nog geen zorgen voor de Tour. We hebben nog een aantal weken om in de juiste vorm te geraken. Ondanks dat we geen klassement hebben om te verdedigen zullen we ons ook in de etappe van morgen niet verschuilen.”

 / 

Gerelateerde updates