Shop
Kuss verdedigt rode trui met verve in chaotische etappe Vuelta

Kuss verdedigt rode trui met verve in chaotische etappe Vuelta

Sepp Kuss heeft de rode leiderstrui van de Vuelta a España bij het ingaan van de eerste rustdag nog altijd om zijn schouders. In een chaotische etappe was de Amerikaan van Team Jumbo–Visma steeds bij de pinken. Lennard Kämna won de rit vanuit de vroege vlucht.

De negende rit begon voortvarend. Een groep van dertien scheidde zich af van de rest van het peloton. Bij die twaalf zaten liefst zeven renners van Team Jumbo–Visma. Kuss, Roglic, Jonas Vingegaard, Dylan van Baarle, Wilco Kelderman, Attila Valter en Jan Tratnik lieten zien al vroeg attent te zijn. Ook bij een latere breuk die ontstond met dank aan de sterke wind bleken de klassementsmannen van de zwart-gele Nederlandse formatie bij de les.

De organisatie van de Vuelta zag zich vanwege een gevaarlijke situatie vlak onder de top van de slotklim Collado de la Cruz Caravaca genoodzaakt om de tijden voor het klassement al op twee kilometer van de oorspronkelijke streep op te nemen. Roglic passeerde dat punt met onder andere Vingegaard en Remco Evenepoel in zijn kielzog, met klassementsleider Kuss op enkele meters afstand. De Amerikaan behield zijn leiding in het klassement en start dinsdag, daags na de eerste rustdag, in het rode tricot in de tijdrit.

“We wisten dat we bij de les moesten zijn in de openingsfase”, vertelt Kuss na afloop. “We nestelden ons direct op de voorposten van het peloton. Daarna bleek dat we een gat sloegen. Ik heb een hoop afgezien vandaag. Gelukkig waren de benen wel goed genoeg om telkens mee in de spits van de groep te zitten. Het was, mede vanwege de wind, een nerveuze dag, maar ik ben hem goed doorgekomen. De rustdag komt gelegen, maar de focus ligt al op de tijdrit van dinsdag.”

"De focus ligt al op de tijdrit van dinsdag"

Sepp Kuss

Ook Roglic toonde zich in etappe negen andermaal en liet zien over goede benen te beschikken. “Het was vanaf de start al volop koers. Nadat we een eerste keer teruggegrepen werden, dacht ik dat we relatief rustig naar de voet van de slotklim konden rijden. Niets bleek echter minder waar. Op de laatste klim had ik de benen om iets uit te richten. Het was een behoorlijk pittige beklimming. Het is goed om zo naar de eerste rustdag te kunnen gaan, volgens mij zijn we de eerste negen dagen op een goede en positieve manier doorgekomen.”

Gerelateerde updates