Profiel
Kuss klimt in Tour de la Provence naar zesde plaats op Mont Ventoux

Kuss klimt in Tour de la Provence naar zesde plaats op Mont Ventoux

Sepp Kuss is naar de zesde plaats geklommen op de mythische Mont Ventoux in de derde etappe van de Tour de la Provence. De Amerikaan kwam binnen in een groepje met Thibaut Pinot en Wilco Kelderman, op iets meer dan twee minuten van de dagwinnaar en nieuwe leider Nairo Quintana. In het klassement staat Kuss nu achtste.

De honderdveertig kilometer lange etappe vanuit Istres werd door de klassementsploegen direct gecontroleerd. Een kopgroep van vijf kreeg maximaal zes minuten, maar de laatste vluchter Remi Cavagna werd al in de beginfase van de Ventoux ingelopen. Team Jumbo-Visma zat nog met de voltallige ploeg vooraan en bracht de klimmers Kuss en Gesink in een ideale positie naar de slotklim.

Kuss probeerde als enige de aanval van Quintana te pareren, maar moest dat in eerste instantie bekopen. De Amerikaan herpakte zich en reed vervolgens een ijzersterke beklimming. Ook Gesink reed een prima etappe. De Varssevelder eindigde als achttiende.

“Ik voelde me goed. Beter dan verwacht eigenlijk”, aldus Kuss. “Ik had niet gedacht dat ik dit zo vroeg in het seizoen al zou kunnen. De ploeg heeft fantastisch werk geleverd door Robert en mij in een ideale positie aan de slotklim te brengen. Het ligt niet in mijn aard om afwachtend te koersen, maar meer aanvallend. Dat heb ik ook geprobeerd door te reageren op Nairo en een aantal andere aanvallen. Daar heb ik een tijdje van moeten herstellen, maar op het laatst kwam ik er weer doorheen en heb ik geprobeerd om nog een mooie uitslag te rijden. Het was een goede dag voor mij en de ploeg.”

Morgen eindigt de Tour de la Provence met een heuvelachtige bergetappe naar Aix-en-Provence. “Ik ga proberen om mijn toptienklassering vast te houden en mijn ploeggenoten te helpen waar het kan”, vervolgt Kuss. “De ploeg heeft mij de afgelopen dagen veel geholpen, dus het zou leuk zijn als ik iets voor ze kan terugdoen als het op een sprint van een uitgedund peloton zou uitdraaien. Normaal gezien heb ik meer koersen en training nodig om in vorm te komen. Dat ik in februari dit niveau al haal, geeft mij veel vertrouwen voor de rest van het seizoen.”

Gerelateerde updates