Shop
Kuss excelleert met ritzege in Andorra na sterke teamprestatie

Kuss excelleert met ritzege in Andorra na sterke teamprestatie

Sepp Kuss heeft de vijftiende etappe van de Tour de France gewonnen. De renner van Team Jumbo-Visma ontsnapte op de slotklim uit de vlucht van de dag waar ook Wout van Aert en Steven Kruijswijk deel van uitmaakten. De Amerikaan reed in zijn woonplaats solo naar zijn eerste overwinning van het seizoen.

Van Aert, Kruijswijk en Kuss vertegenwoordigen Team Jumbo-Visma in de omvangrijke kopgroep, terwijl Vingegaard in het uitgedunde peloton werd bijgestaan door Mike Teunissen. Vingegaard reed opnieuw ijzersterk en aanvallend en schoof een plaatsje op in het klassement.

Van Aert verrichtte in de afdaling van de Port d’Envalira sterk werk voor Kuss. Op de slotklim was het Kuss die ten aanval trok. Alejandro Valverde bleef druk zetten in de afdaling richting de finish, maar kon niet voorkomen dat de Amerikaan aan het langste eind trok.

In de afdaling van de slotklim wachtte Van Aert op Vingegaard, om tezamen met het gros van de klassementsrenners over de finish in Andorra la Vella te rijden. Van Aert mocht na de finish net als zijn Amerikaanse ploeggenoot ook het podium op. De kampioen van België kreeg de prijs van de strijdlust.

Kuss kon na afloop moeilijk bevatten dat hij zijn eerste Touretappe had gewonnen. “Het is echt ongelooflijk. Ik kan het met geen woord omschrijven. Deze Tour heb ik echt afgezien. Vandaag finishte de rit in mijn woonplaats en daardoor was ik erg gemotiveerd om voor de etappezege te gaan. Eindelijk vond ik mijn goede benen en kon ik het afmaken. Mijn vriendin en haar familie stonden op de slotklim om me toe te juichen. Ik ken de laatste klim een beetje, maar heb hem niet vaak gereden. Het is een erg zware klim. Mijn team heeft het fantastisch gedaan vandaag. Wout reed in de hele vallei voor me op kop. Als zo’n kampioen voor mij werkt, dan moet ik het ook wel afmaken. Ik ben echt heel blij dat ik hier heb gewonnen.”

 / 

Kruijswijk was na afloop te spreken over de ploegtactiek. “We wilden vandaag voor de rit gaan, maar ook Jonas beschermen. Als we zorgden dat we voor Jonas zaten, konden we altijd wachten. Uiteindelijk viel het allemaal in zijn plooi. De rit over de Ventoux en deze etappezege zorgen voor een hoge moraal in het team. Het zegt wel wat dat we, ondanks dat we nog maar met vijf man rondrijden, nog zo kunnen koersen. We zijn dik in orde. Het is jammer dat ons hoofddoel met Primoz niet is geslaagd, maar we hebben ons goed herpakt.”

Gerelateerde updates