Mijn profiel
Krol wint goud op 1500 meter in Polen, vrouwen pakken zilver op achtervolging

Krol wint goud op 1500 meter in Polen, vrouwen pakken zilver op achtervolging

Thomas Krol heeft bij de tweede wereldbeker van het seizoen in het Poolse Tomaszów Mazowiecki de 1500 meter op zijn naam geschreven. De wereldkampioen op deze afstand zette in de laatste rit de beste tijd neer: 1.45,76, een baanrecord. Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong veroverde samen met Ireen Wüst en Melissa Wijfje zilver op de ploegenachtervolging.

Krol was 0,19 seconde sneller dan olympisch kampioen en ploeggenoot Kjeld Nuis, die zilver won. De Rus Denis Yuskov completeerde het podium met een tijd van 1.46,28. Vorige week was Nuis bij de eerste wereldbeker in Minsk nog de snelste op de 1500 meter. Krol eindigde toen achter Yuskov als derde. Het betekende de tweede World Cup-zege van Krol op de schaatsmijl. Op 15 december 2018 won hij de afstand al eens in Heerenveen.

"Ik heb nu vier races gereden in de World Cup dit seizoen. Drie keer eerste en één keer derde. Dat is een geweldige score", aldus een uitermate tevreden Krol. “Het geloof om te winnen is er echt sinds vorig jaar. Ik weet dat ik van iedereen kan winnen als ik doe wat ik kan. Het is nu een aantal keer gelukt, dus dat is super."

"Kjeld ging iets te voorzichtig op het begin van de race. Ik zag zijn opening en ik wist dat ik daar de winst kon pakken. Ik had geen idee of ik onder of op zijn schema zat, maar ik wist zeker dat ik daar een halve seconde kon winnen. Dat heb ik gedaan en ik hield gelukkig twee tienden over op de finish."

Nuis baalde van zijn tweede plaats op de 1500 meter. "Ik sta hier met niet zo’n goed gevoel. De race was ok, maar ik baal dat ik hier verlies. Het was allemaal wat te gemaakt. Ik laat op de opening zoveel liggen. Thomas heeft het eerlijk gewonnen hier, hij heeft nergens iets gestolen. Hij is er vol ingegaan. Alles of niets en hij heeft nu alles. Chapeau."

Patrick Roest, teamgenoot van Krol en Nuis, eindigde als zesde in 1.47,33. Douwe de Vries noteerde in de B-groep de tweede tijd: 1.48,46.

Vrouwen pakken zilver op achtervolging

De Jong eindigde samen met Wijfje en Wüst nipt als tweede op de ploegenachtervolging. De ploeg van bondscoach Jan Coopmans noteerde een tijd van 3.02,88 en kwam na zes ronden 0,12 seconde tekort voor goud. Het onderdeel werd gewonnen door Rusland in een tijd van 3.02,76. Het brons ging naar de Canadese vrouwen: 3.03,72.

"Het is fijn om de eerste ploegenachtervolging weer gehad te hebben", zei De Jong. "We weten nu waar de verbeterpunten liggen. Het is jammer dat we twaalf honderdsten tekortkomen voor de overwinning, maar we mogen hier tevreden mee zijn. Nu hebben we zilver. Volgende keer hopelijk weer goud."

Gerelateerde updates