Shop
Krol wint Europees goud op 1000 meter: 'Het moest van ver komen'

Krol wint Europees goud op 1000 meter: 'Het moest van ver komen'

Thomas Krol heeft voor het eerst in zijn carrière een internationale titel op de 1000 meter veroverd. De 29-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma troefde op de openingsdag van de EK Afstanden zijn landgenoten Kjeld Nuis en Kai Verbij met een klein verschil af. "Ik heb alles uit de kast moeten halen om hier vandaag te winnen."

Op de 1500 meter had Krol meermaals laten zien de beste van Europa (2020) en van de wereld (2019 en 2021) te zijn, maar op de 1000 meter was hij er nog niet in geslaagd om een internationale titel te bemachtigen. Daar bracht hij vrijdagavond verandering in door in de laatste rit van de 1000 meter een tijd van 1.07,77 op het scorebord te zetten. Daarmee was hij net iets sneller dan Kjeld Nuis (1.07,86) en Kai Verbij (1.07,94). "Deze moest van ver komen, maar een titel is een titel en daar ben ik hartstikke blij mee", jubelde Krol na afloop.

Toch moest de Deventernaar bekennen dat de scherpte er na vorige week wel een beetje af was. De strijd om de olympische startbewijzen had er volgens hem behoorlijk ingehakt. "Het OKT was gewoon heel akelig. Ik ben ontzettend blij dat het achter de rug is en dat het goed is afgelopen", aldus Krol, die zich op de 500, 1000 en 1500 meter verzekerde van een olympisch ticket.

 / 

Dat het verschil met Kjeld Nuis (Team Reggeborgh) slechts negen honderdste van een seconde was, toonde volgens Krol andermaal aan dat het niveau in Nederland dusdanig hoog is dat er 'niet achterover geleund kan worden'. "De verschillen zijn verwaarloosbaar, je kunt je niets permitteren", aldus Krol, die over vijf weken zijn beste race van het seizoen hoopt te rijden. "Ik heb in Peking meerdere kansen, dus ik ga er alles aan doen om daar op m'n best te zijn."

Gerelateerde updates