Shop
Krol sluit droomseizoen af met tweede plek op 1500 meter

Krol sluit droomseizoen af met tweede plek op 1500 meter

Thomas Krol heeft het succesvolste seizoen uit zijn loopbaan afgesloten met een zilveren medaille op de 1500 meter. In een uitverkocht Thialf kwam de 29-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma een paar tienden tekort om olympisch kampioen Kjeld Nuis van de zege te houden. Voor Krol was de tweede plek zijn beste prestatie in dit World Cup-seizoen op deze afstand.

Krol, die op de olympische 1500 meter het zilver pakte achter Nuis, kwam in de vierde rit in actie en ging voortvarend van start. De olympisch kampioen op de 1000 meter had met nog één ronde te gaan goede papieren om de snelste tijd van Nuis (1.43,48) te verbeteren, maar in de laatste ronde moest hij net iets te veel tijd toegeven. Met de handen op de rug passeerde Krol de finish in een tijd van 1.43,79.

"Dit was mijn snelste tijd in Thialf dit jaar op de 1500 meter, dus in dat opzicht heb ik het prima gedaan", stelde Krol na afloop van zijn laatste race van het seizoen. "Het was voor het eerst dat ik met de handen op de rug reed en je ziet dat ik daar nog wat vlieguren voor nodig heb. Het ging nog niet fantastisch, maar het viel me alles mee. Ik denk zeker dat het iets is voor de volgende seizoenen."

Dat Krol laag in het wereldbekerklassement stond, maakte de keuze om het eens op een andere manier te proberen te billijken. "Dit was een prima moment ervoor en het beviel me dusdanig goed dat ik denk dat het potentie heeft. Ik ben ook lang niet zo kapot als anders, dus wat dat betreft is het een geslaagd experiment geweest."

Dubbel en dwars

Door de tweede plek van vandaag kwam Krol nog dicht in de buurt van het podium van het eindklassement. Met 221 punten eindigde de Deventernaar als vierde, vlak achter Nuis, die 224 punten verzamelde. Voor Krol, die zaterdag voor de tweede keer in zijn carrière de wereldbeker op de 1000 meter veiligstelde, kwam daarmee een einde aan het succesvolste seizoen uit zijn loopbaan.

Met een olympische titel op de 1000 meter, Europese titel op de 1000 meter en de wereldtitel sprint kon Krol terugkijken op een geslaagd seizoen. "Ik ben zeer tevreden met hoe het gegaan is, heb mooie prijzen gepakt en mijn droomdoel bereikt. Dit jaar is een achtbaan geweest met emoties, stress en veel gereis, maar het is het allemaal dubbel en dwars waard geweest. Nu ben ik wel toe aan vakantie."

Eerder op de dag reed Merijn Scheperkamp naar zijn beste World Cup-prestatie van het seizoen. De 22-jarige sprinter van het Development Team van Team Jumbo-Visma noteerde op de 500 meter de zesde tijd (34,77) en eindigde daarmee één plek hoger dan bij de tweede World Cup in Stavanger. Scheperkamp, die volgend seizoen uitkomt voor de A-ploeg van Team Jumbo-Visma, was bovendien flink sneller dan de eerste omloop op zaterdag, toen hij in 35,01 over de streep kwam.

Dai Dai N'tab was op de 500 meter eveneens een stuk sneller dan zaterdag. Met een tijd van 35,18 kwam de 27-jarige sprinter weliswaar niet in de buurt van de podiumplekken, maar deed hij het op de tiende plek een stuk beter dan zaterdag (veertiende in 35,43). Op de 3000 meter noteerden Joy Beune en Carlijn Achtereekte respectievelijk de achtste en twaalfde tijd. Bart Hoolwerf eindigde op de Mass Start als dertiende.

Gerelateerde updates