Shop
Krol na goud op 1000 meter in Stavanger: 'Bevestiging dat het goed zit'

Krol na goud op 1000 meter in Stavanger: 'Bevestiging dat het goed zit'

De tweede internationale 1000 meter van het olympische schaatsseizoen leverde bij de mannen wederom een compleet Nederlands podium op. Dit keer was het Team Jumbo-Visma-schaatser Thomas Krol, die de kilometer op zijn naam schreef. Ploeggenoot Kai Verbij veroverde het zilver in de Sørmarka Arena.

De verschillen waren extreem klein tussen Krol, Verbij en Kjeld Nuis, die het podium completeerde en brons pakte. In de tiende en laatste rit van de 1000 meter snelde Krol naar een tijd van 1,08,66 en zag hij concurrent en landgenoot Nuis 1.08,74 noteren. Verbij had drie ritten daarvoor een tijd van 1.08,68 neergezet. Merijn Scheperkamp van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma werd negentiende in 1.10,27.

"Dat ik hier nu win, is voor mij een bevestiging dat het goed zit", zei Krol na zijn race. "Toch blijf ik kritisch, want ik weet dat het veel sneller moet. De verschillen zijn zo klein. Ik kan niet achterover leunen. Het is een race waar ik gemengde gevoelens aan overhoud. Ik raakte ze niet super, waardoor de tijd een beetje tegenvalt. Maar goed, winnen is winnen. Vorige week zat ik er twee honderdsten naast en nu pak ik hem met hetzelfde verschil."

"Het is fijn om na de negatieve uitschieter van vorige week weer een eerste plek te bemachtigen. Gezien de resultaten van afgelopen week en vandaag (beide keren een clean sweep voor Nederland, red.) belooft het ongekend spannend te worden tijdens het olympisch kwalificatietoernooi. We zijn met z'n vieren aan elkaar gewaagd. Ik ga er de komende weken dan ook alles aan doen om daar zo goed mogelijk aan de start te staan."

"Na vorige week (Verbij werd toen zevende, red.) ben ik blij met dit resultaat", aldus Verbij. "Ik loop de zege op twee honderdsten mis, maar dat kan gebeuren. Het blijft sprinten en het niveau is simpelweg erg hoog op deze afstand. Het is niet dat ik hartstikke blij ben met deze tweede plek, maar ik zit wel weer op de goede weg. Dat is positief."

 / 

De Jong zevende op vijf kilometer, Achtereekte wint B-groep

Later op de dag eindigde Antoinette de Jong op een zevende plek op de 5000 meter. De 26-jarige Friezin klokte een tijd van 7.05,23. Ploeggenote Joy Beune werd elfde in 7.10,37. De zege ging naar landgenote Irene Schouten, die een baanrecord van 6.52,83 noteerde. Team Jumbo-Visma-schaatsster Carlijn Achtereekte was halverwege de middag de beste in de B-groep: 7.01,90.

 / 

Gerelateerde updates