Shop
Krol en Verbij zeker van Spelen: 'Heb dit ticket dubbel en dwars verdiend'

Krol en Verbij zeker van Spelen: 'Heb dit ticket dubbel en dwars verdiend'

Thomas Krol en Kai Verbij hebben zich via een ware thriller geplaatst voor de Olympische Spelen van Beijing. De sprinters van Team Jumbo-Visma toonden zich op de 1000 meter van hun beste kant en lieten zien over stalen zenuwen te beschikken. "Het is een fijne bevestiging dat ik me onder deze enorme druk heb kunnen plaatsen."

Krol, die dit seizoen twee van de drie World Cups over 1000 meter won, liet er woensdagavond wederom geen twijfel over bestaan wie de beste 1000 meterrijder van Nederland is. De 29-jarige Deventernaar knalde in de voorlaatste rit naar een razendsnelle tijd van 1.07,24 (de tweede tijd ooit in Thialf) en wist daarmee plaatsing voor de Olympische Spelen af te dwingen. Zijn eerste Olympische Spelen, welteverstaan.

"Het heeft even geduurd, maar mijn ticket is binnen. Deze keer heb ik hem dubbel en dwars verdiend", zei een blije Krol na afloop van zijn race. Vier jaar geleden dacht de boomlange sprinter na zijn derde plek op het OKT al zeker te zijn van de Olympische Spelen, ware het niet dat de KNSB Kai Verbij aanwees voor de 1000 meter. "Natuurlijk zit dat nog ergens, maar aan de andere kant moet ik toegeven dat ik toen nog niet zo goed was als dat ik nu ben."

Want dat Krol over een goede vorm beschikt, liet hij afgelopen maandag al zien op de 500 meter, waar hij met 34,69 een dik persoonlijk record reed. Toch was Krol in aanloop naar het OKT helemaal niet zo zeker van zijn zaak, aangezien hij met Kerst ineens te maken kreeg met een verkoudheidje. "Dat was wel even schrikken. Ik was heel bang dat ik corona zou hebben, want dan zou het einde verhaal zijn voor mij. Gelukkig was mijn test negatief en ging het redelijk snel over."

Wat minder snel voorbij ging, waren de uurtjes voorafgaand aan de 1000 meter. Volgens Krol duurde het zelfs 'extreem lang' voordat hij aan de bak mocht. "Het was bijna een marteling", meende Krol. "Je voelde de sfeer in de ploeg dalen en de grapjes werden ineens achterwege gelaten. Je merkte aan alles dat er een thriller aan zat te komen."

Verbij vooral heel erg opgelucht

Die thriller kwam er en zorgde voor een waar slagveld met Kjeld Nuis als grootste slachtoffer. De olympisch kampioen van 2018 eindigde met een tijd van 1.07,64 als vierde en viel daarmee net buiten de boot. Wie wel aan de goede kant van de streep stond, was Kai Verbij. De regerend wereldkampioen op de kilometer zette in de laatste rit de tweede tijd (1.07,48) neer en verzekerde zich zo in één klap van twee olympische startbewijzen.

Verbij was na zijn derde plek op de 500 meter nog niet helemaal zeker van de Spelen, maar wist dat hij met een top drie notering op de 1000 meter definitief zijn koffers in zou mogen pakken. Aan die opdracht hield hij zich met verve. "Ik ben heel erg opgelucht dat het gelukt is", jubelde Verbij een klein uur na zijn race. "Na maandag stond ik nog met lege handen en een paar dagen later heb ik twee startbewijzen binnengehaald. Dat is heel erg fijn."

Verbij revancheerde zich daarmee voor zijn 500 meter, waarin hij niet het achterste van zijn tong kon laten zien. Op de tweede omloop maakte hij namelijk een misstap bij de start, waardoor zijn kansen op een goede tijd verkeken waren. "Ik baalde daar heel erg van. Ik was goed in vorm en had echt het gevoel dat ik hem had kunnen winnen, al reed Merijn Scheperkamp ook erg hard."

De dagen die volgden, waren volgens Verbij absoluut geen pretje. "Ik was doodongelukkig, had behoorlijk wat zenuwen voor de 1000 meter", aldus Verbij, die als tweevoudig wereldkampioen op de 1000 meter de nodige druk voelde. "Je gaat over allerlei dingen nadenken waar je helemaal niet over na wil denken en je hoopt alleen maar dat deze dag snel voorbij is. Op zo'n toernooi kun je eigenlijk alleen maar verliezen."

Dat Verbij in het laatste paar moest starten, maakte het er niet makkelijker op. "Dat is gewoon niet prettig, want je ziet wat er voor je gebeurt, maar als het dan lukt, is dat heel mooi. Voor mij is het een fijne bevestiging dat ik me onder deze enorme druk heb kunnen plaatsen." Tijmen Snel eindigde dankzij een persoonlijk record van 1.08,10 op de vijfde plek en hield Merijn Scheperkamp (1.08,15) één plekje achter zich. Dai Dai N'tab (1.08,65) en Serge Yoro (1.09,15) eindigden respectievelijk als zevende en dertiende.

Gerelateerde updates