Shop
Krol en Leerdam pakken brons: 'Voelt als een overwinning op mezelf'

Krol en Leerdam pakken brons: 'Voelt als een overwinning op mezelf'

Thomas Krol en Jutta Leerdam hebben op de derde dag van de World Cup in Heerenveen allebei een bronzen medaille in de wacht gesleept. De 30-jarige Krol behaalde op de 1500 meter zijn eerste podiumplek van het seizoen, terwijl de 23-jarige Leerdam net als vorige week een medaille pakte op de 500 meter. Merijn Scheperkamp en Joep Wennemars veroverden zilver op de Team Sprint.

Voor Krol was de bronzen medaille op de schaatsmijl een flinke opsteker. De olympisch kampioen op de 1000 meter kende sportief gezien een paar ‘nare weken’ met als dieptepunt een zestiende plek op de 1500 meter in Stavanger vorige week. Hoewel de oorzaak in eerste instantie werd gezocht bij het fysieke aspect ('we dachten dat het een stijve onderrug was'), bleek het om iets heel anders te gaan.

"Kennelijk waren het m’n schaatsen", aldus Krol, doelend op de tip die hij van z’n coach Jac Orie kreeg. "Na mijn slechte race van vrijdag zei Jac: 'Hier klopt iets niet'. Ik vertelde hem dat ik sinds deze zomer op nieuwe ijzers rijd, waarna hij zei: 'Weg met die dingen'. Ik heb m’n ijzers van vorig jaar opgehaald en die er vervolgens onder geschroefd. Ik vond het best spannend om te wisselen, maar Jac zag meteen verschil. In positieve zin."

Hoewel Krol er nog niet direct in durfde te geloven, merkte hij al gauw dat hij weer als vanouds kon 'doorpompen'. In zijn rit tegen de Japanner Ryota Kojima voelde de sprinter van Team Jumbo-Visma zich herboren. "Het was veel dynamischer dan een week eerder, toen ik voor mijn gevoel helemaal vastliep", vervolgt hij. "Of het nou het WCKT is of een World Cup, je wil gewoon winnen. Ik zat er behoorlijk mee in m’n maag dat het maar niet lukte."

Op de derde dag van de tweede World Cup in Heerenveen toonde Krol aan dat hij het schaatsen nog niet verleerd is. Met een tijd van 1.43,83 hoefde hij alleen Connor Howe en Kjeld Nuis voor zich te dulden. "Dit voelt toch wel als een overwinning op mezelf", glundert Krol. "Ik wilde verbetering zien ten opzichte van vorige week en dat doel is redelijk overtroffen. Ik ben heel erg blij dat ik weer op de goede weg zit. Het lek is boven."

Leerdam sprint naar brons op 500 meter

Leerdam greep voor de tweede week op rij een medaille op de 500 meter. De Westlandse, die vorige week het zilver pakte achter Min-Sun Kim, moest deze keer genoegen nemen met een bronzen medaille. Met een tijd van 37,51 waren alleen Kim en Vanessa Herzog sneller. "Hier kan ik mee leven. Vorig seizoen had ik überhaupt niet gedacht dat ik op het podium zou kunnen komen van de 500 meter, dus dat het nu voor de tweede keer op rij is gelukt, stemt me wel tevreden."

Leerdam, die het in de laatste rit moest opnemen tegen de winnares van vorige week, zag Kim een razendsnelle opening rijden. Hoewel het rondje van Leerdam sneller was, bleef Kim haar op de meet drie tienden voor. "Het was geen vlekkeloze rit", analyseerde de wereldkampioene sprint. "Ik opende snel, maar daarna liet ik het een beetje los. Als ik gewoon wat sneller open, gaat het rondje ook harder. Dat geeft een fijn gevoel."

Merijn Scheperkamp en Joep Wennemars grepen samen met Hein Otterspeer net naast de overwinning op de Team Sprint. De Nederlandse ploeg noteerde in de derde rit een tijd van 1.19,82 en was daarmee net iets sneller dan de Verenigde Staten, die in de tweede rit 1.19,90 hadden gereden. Een gouden medaille leek binnen handbereik, ware het niet dat de Chinese ploeg er in de laatste rit nog net (1.19,55) onderdoor dook. "Het is jammer dat we hem niet pakken", aldus Scheperkamp.

"Natuurlijk vinden wij de individuele afstanden leuker, maar als je aan de start staat en je voor je land mag uitkomen, wil je gewoon winnen." Ook Wennemars, die voor het eerst een Team Sprint mocht rijden bij de senioren, baalde dat de kleur van de medaille zilver was. De 20-jarige sprinter moest naar eigen zeggen wennen aan de hoge snelheden. "Elke bocht ging zo hard, ik ging op het eind echt op een hoop."

Gerelateerde updates