Mijn profiel
Krol en jarige Roest in Nur-Sultan naar derde wereldbekerzege, zilver voor Nuis

Thomas Krol en Patrick Roest hebben zaterdag in Nur-Sultan allebei hun derde wereldbekeroverwinning van het seizoen geboekt. De 27-jarige sprinter van Team Jumbo-Visma zegevierde op de 1000 meter, terwijl de jarige Roest (24) de 10.000 meter op zijn naam schreef. Kjeld Nuis veroverde zilver op de kilometer.

Krol, die in de negende rit in actie kwam, pakte het goud met een baanrecord van 1.08,42 (was 1.08,66 van Shani Davis (2011)). Ploeggenoot Nuis kwam een rit later tot een tijd van 1.08,53 en veroverde daarmee een zilveren plak. Kai Verbij maakte het Nederlandse podium compleet door met een tijd van 1.08,81 als derde te eindigen.

Voor de regerend wereldkampioen op de 1500 meter was het zijn tweede wereldbekerzege op de 1000 meter. Eerder wist hij al de afstand te winnen in Minsk, Wit-Rusland. Ook was het zijn tweede gouden medaille van dit weekend. Op vrijdag veroverde hij samen met Verbij en Ronald Mulder al goud op de Team Sprint.

"Ik ben hier onwijs blij mee", aldus een zeer tevreden Krol na afloop. "Dit is de derde World Cup van het seizoen en bij allemaal heb ik een individuele gouden medaille veroverd. Een ongekende score, waarmee ik mezelf wel een klein beetje verbaas. Om eerlijk te zijn, had ik niet verwacht dat mijn tijd snel genoeg zou zijn voor de zege. Ik had een lage 1.08 verwacht als winnende tijd."

Krol droeg zijn zege op aan zijn recent overleden opa. "Ik wilde hem eren met een goede prestatie. Hij was een ongelofelijke schaatsfan en volgde al mijn races. Alle tijden gingen in de computer. Hij keek zelfs vanuit zijn ziekbed nog naar de World Cup in Polen. Ik had gehoopt hem nog te kunnen bezoeken. Helaas is dat er niet meer van gekomen. Deze gouden medaille is voor hem."

Nuis baalde na afloop van zijn tweede plaats. "Verliezen is natuurlijk nooit leuk. Ik denk dat het de vorm van de dag is. In mijn ogen was het geen slechte rit. Alleen zat er niet meer in dan dit. De beste wint en dat is Thomas vandaag. Ik heb alles gegeven en helaas is het niet voldoende voor goud vandaag. De World Cups zijn mooi, maar de echte prijzen gaan nog worden verdeeld. Hopelijk weet ik die te pakken", aldus Nuis.

Primeur voor jarige Roest

Roest wist zaterdag voor de eerste keer in zijn carrière een wereldbekerrace op de 10.000 meter te winnen. De tweevoudig wereldkampioen allround eindigde in Nur-Sultan na een zinderend race tegen Jorrit Bergsma als enige schaatser onder de dertien minuten: 12.59,44. Het zilver ging naar de Rus Danila Semerikov (13.02,43) en het brons was voor de Canadees Graeme Fish (13.04,25).

De 24-jarige Lekkerkerker begon sterk aan zijn race, maar in het laatste deel kwam Bergsma steeds dichterbij. Toch wist de allrounder van Team Jumbo-Visma aan het langste eind te trekken, mede dankzij een slotronde van 29,8.

"Ik weet zelf ook niet hoe ik nog zo'n laatste rondje eruit weet te persen", aldus Roest na afloop van zijn race. "De eerste rondjes gingen goed, maar met nog twaalf rondjes te gaan, dacht ik: dit ga ik niet volhouden. Ik ging helemaal kapot en technisch kon ik het niet meer lekker vasthouden. Dan wordt het knokken en duurt zo'n tien kilometer lang, haha. Gelukkig kwamen er op het eind nog wat snelle rondjes uit en sta ik wederom met goud."

Roest had eerder dit seizoen al de twee wereldbekerwedstrijden op de 5000 meter gewonnen. In het gecombineerde klassement (5 en 10 kilometer) verstevigde hij dan ook zijn leidende positie. Zondag komen Krol, Nuis en Roest nog in actie op de 1500 meter in Kazachstan.