Shop
Kramer, Roest en Bosker prolongeren Europese titel in stijl

Kramer, Roest en Bosker prolongeren Europese titel in stijl

De Nederlandse ploegenachtervolgingsmannen hebben op de openingsdag van de EK afstanden hun Europese titel op overtuigende wijze geprolongeerd. In een leeg Thialf snelde de ploeg, bestaande uit Team Jumbo-Visma-rijders Sven Kramer, Patrick Roest en Marcel Bosker, naar een indrukwekkend baanrecord van 3.37,97.

Met de Europese titel beleefden Kramer, Roest en Bosker een uitstekende generale in aanloop naar de Olympische Spelen, die over vijf weken in Peking zullen plaatsvinden. De Nederlandse formatie, die het in de laatste rit moest opnemen tegen Polen, hanteerde op dit EK dezelfde tactiek als bij de World Cup in Polen, waar Kramer, Roest en Bosker er eveneens met het goud vandoor gingen. Kramer nam de eerste ronden voor zijn rekening, Bosker deed het middengedeelte en Roest was de slotrijder.

Het bleek (wederom) een succesvolle tactiek, aangezien de ploeg van bondscoach Jan Coopmans bijna een seconde onder de tijd en het baanrecord van Noorwegen (3.38,92) dook. "Het was een heel stabiele, vlakke rit", constateerde Kramer, die alweer zijn twaalfde Europese titel veroverde, tevreden. "Toen ik de tijd van de Noren zag, dacht ik wel even: oeh, dat wordt pittig. Als je er dan met een seconde onderdoor duikt, is dat top. Hiermee kun je over een paar weken vol vertrouwen voor goud gaan."

 / 

Net als Kramer was ook Marcel Bosker 'hartstikke blij' met het binnenhalen van de Europese titel. De 24-jarige allrounder, die door de selectiecommissie van de KNSB was aangewezen om de ploegenachtervolging op de EK afstanden en de Olympische Spelen te rijden, liet vrijdagavond wederom zien een belangrijke waarde te zijn voor het team. "Als je op een laaglandbaan onder de 3.38 rijdt, doe je het als team gewoon supergoed", glunderde Bosker.

"Ik ben nu drie keer Europees kampioen en twee keer wereldkampioen geworden op de Team Pursuit, dat geeft wel wat aan." Bosker, die zich bij het olympisch kwalificatietoernooi tussen Kerst en oud & nieuw niet rechtstreeks voor de Olympische Spelen had geplaatst, kreeg een paar dagen na het OKT een belletje van Remy de Wit, technisch directeur van de KNSB, dat hij alsnog aan de olympische selectie was toegevoegd. Voor Bosker kwam daarmee een droom in vervulling.

"Stiekem hield ik er wel een beetje rekening mee, want je weet dat we op de Team Pursuit meer kans op goud hebben dan op een individuele afstand. Natuurlijk vind ik het heel vervelend voor Dai Dai N'tab (500 meter) en Tijmen Snel (1500 meter), maar ik denk dat er op de Team Pursuit gewoon meer te halen is." Bosker kreeg op social media een hoop reacties. "Heel veel mensen begrepen de keuze wel, al kreeg ik ook een aantal vervelende berichten. Dat was niet zo leuk, maar aan de andere kant houdt het je ook wel weer scherp."

Gerelateerde updates