Shop
Kramer eindigt als negende bij laatste 5 kilometer uit zijn carrière

Kramer eindigt als negende bij laatste 5 kilometer uit zijn carrière

Sven Kramer is er bij zijn 125e en laatste 5 kilometer niet in geslaagd om zijn olympische titel te prolongeren. De 35-jarige Fries, wiens imposante carrière na de Olympische Spelen eindigt, kwam op het Chinese ijs niet verder dan een tijd van 6.17,04 en zag zijn naam terug op de negende plaats. "Ik heb alles gegeven, maar het bleek niet goed genoeg."

Kramer, die het in de eerste rit moest opnemen tegen de Noor Viktor Hald Thorup, begon goed aan zijn laatste 5000 meter. De viervoudig olympisch kampioen reed zijn eerste tien rondjes onder de 30 seconden, maar kwam zichzelf in de slotfase tegen. "Ik heb echt geprobeerd om laag in de 29 te blijven, maar dat lukte niet. Ik moest er te veel voor knokken", keek Kramer terug op zijn race.

Hoewel Kramer het vooraf 'erg onrealistisch' vond om te zeggen dat hij voor een gouden medaille ging, hoopte hij stiekem nog één keer een dijk van een tijd neer te kunnen zetten. "Je weet dat je 6.10 moet rijden voor het podium, dus dan kun je wel heel veilig op 6.12 of 6.13 gaan rijden, maar dan heb je ook niets. Ik ging voor 6.09, maar vier ronden voor het einde was het klaar."

Na zilver in 2006 en goud in 2010, 2014 en 2018 moest Kramer op zijn vijfde en laatste Spelen dus genoegen nemen met een negende plek. "Tussen Kerst en oud & nieuw was het heel spannend of ik hier überhaupt naartoe zou gaan. Op het OKT reed ik een fantastische rit en vandaag is incasseren. We hebben nog een aantal dagen en dan hoop ik op een mooi slotstuk", doelt Kramer op de Team Pursuit en Mass Start.

Gerelateerde updates