Shop
Kramer bijna zeker van vijfde Spelen: 'Ik ben een blij mens'

Kramer bijna zeker van vijfde Spelen: 'Ik ben een blij mens'

Honderd procent zeker is het nog niet, maar Sven Kramer lijkt zich door zijn sterke optreden op de 5000 meter op te kunnen maken voor zijn vijfde Olympische Winterspelen. De 35-jarige Fries eindigde zondagmiddag als derde bij het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf.

De meervoudig olympisch kampioen kwam zondag al in de vierde rit in actie tegen Lex Dijkstra (Team Worldstream-Corendon). Aan hem dus de taak om een scherpe tijd neer te zetten in de laatste rit voor de dweilpauze. Kramer kwam mede dankzij een ouderwetse versnelling, die hij drie ronden voor het eind inzette, tot een tijd van 6.12,29. In de laatste twee ritten doken alleen ploeggenoot en winnaar Patrick Roest (6.08,64) en Jorrit Bergsma (6.11,14) er nog onder.

"Ik ben blij, tevreden en opgelucht", aldus Kramer na afloop. "Ik heb altijd het vertrouwen in eigen kunnen gehouden. Ik heb de laatste weken relatief vaak de bevestiging gehad dat het goed ging. Dat is ook de reden dat ik altijd heb gezegd: de afrekening komt pas op 26 december. Het was aan mij om vandaag met mijn benen te antwoorden. Soms moet je een andere afslag nemen om bij je doel te komen en ik ben blij dat dat gelukt is."

"Natuurlijk was het spannend vandaag, maar toen ik een jaartje of twintig was, werd ik zenuwachtiger wakker voor zo'n belangrijke race dan nu. Ik heb veel bagage in mijn tas en dat hielp me om relaxter door de dag heen te komen. Tuurlijk is het achteraf makkelijk praten, maar wat er ook gebeurd was, ik heb vandaag gewoon echt alles gegeven en hier mijn beste rit van het jaar gereden. Ik ben een blij mens. Dit is een mooie opsteker."

'Blij waar ik nu sta'

Kramer, die sinds 2010 ongeslagen is op de olympische vijf kilometer, wil zijn imposante loopbaan in februari dolgraag afsluiten met een vierde olympische titel op rij op zijn favoriete afstand. Of hij ook daadwerkelijk naar Peking af mag reizen, wordt later deze week duidelijk als de andere afstanden zijn verreden.

"Ik heb natuurlijk niet het eindoordeel. Zeg nooit nooit, maar ik denk dat deze prestatie goed genoeg is om naar de Spelen te gaan. Daar wil ik een fantastische 5000 meter rijden en goud winnen met de Team Pursuit. Ik weet dat het nog harder moet, maar ik ben blij waar ik nu sta. Als ik deze progressie doortrek, kunnen het nog twee leuke maandjes worden."

Gerelateerde updates