Shop
Kooij viert eindwinst ZLM Tour in stijl met ritzege in slotrit

Kooij viert eindwinst ZLM Tour in stijl met ritzege in slotrit

Olav Kooij heeft de slotrit en het eindklassement van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. De sprinter van Team Jumbo-Visma had al twee ritzeges op zak, maar wist in finishplaats Rijsbergen zijn derde etappezege binnen te slepen. Naast het algemeen klassement won Kooij ook het puntenklassement en het jongerenklassement.

Team Jumbo-Visma kan terugkijken op een succesvolle week. De koers in eigen land werd door de geel-zwarte brigade gekleurd. De ploeg, bestaande uit vijf renners opgeleid vanuit het eigen Development Team, reed een dominante koers en trok ook het ploegenklassement naar zich toe.

 / 

Ook vandaag hield Team Jumbo-Visma het hoofd koel. Met Lars Boven in een controlerende rol kreeg de kopgroep weinig ruimte. Uiteindelijk bleek ook in de slotrit een sprint onvermijdelijk. Met een imposante versnelling wist Kooij zijn teamgenoten en zichzelf op een derde ritzege te trakteren. Het aantal overwinningen van Kooij in 2022 staat na de rit- en eindzege in eigen land op acht. Voor zijn ploeg Team Jumbo-Visma behaalde Kooij overwinning nummer 21 en 22 van deze jaargang.

"Met de ritwinst konden we de kers op de taart zetten"

Olav Kooij

“Het was een geslaagde week”, begint de twintigjarige sprinter. “We wisten dat de eindzege voor het grijpen lag als er niets geks zou gebeuren. Met de ritwinst konden we de kers op de taart zetten. Het is supermooi om alle klassementen te winnen. We koersen niet zo vaak in eigen land en om dan een week als deze te draaien, is prachtig.”

Voormalig profwielrenners Maarten Wynants en Robert Wagner, deze week samen verantwoordelijk voor de ploegleiding, waren onder de indruk. “Maarten en ik lopen nog niet heel lang mee als ploegleiders, maar dit was een fantastische week voor ons”, vertelt Wagner. “We hadden deze week jonge, hongerige renners in de ploeg. Er zit enorm veel power en energie in deze groep. Dat maakt dat het fantastisch is om met ze te werken. We hebben elke dag een plan gehad en geweldige lead-outs voor en met Olav gedaan. Die mannen zijn bijna allemaal rond de twintig jaar oud en rijden, samen met ervaren mannen als Tosh en Jos, heel knap rond. Dat maakt deze overwinning heel speciaal.”

Wagner was nauw betrokken bij het opzetten van Jumbo-Visma Development Team enkele jaren terug. De Duitser ziet dat de structuur van de eigen opleidingsploeg ook in de ZLM Tour zijn vruchten afwerpt. “Deze week onderstreept dat we goed bezig zijn met het oog op de toekomst. Mannen als Michel, Olav, Tim, Mick en Lars zijn allemaal afkomstig uit het Development Team. Het is erg mooi om te zien dat het werk dat wij de afgelopen tweeënhalf jaar in die mannen hebben gestoken boven komt drijven. Niet alleen voor de renners zelf, maar ook zeker voor de ploeg en het opleidingstraject.”

 / 

Gerelateerde updates