Shop
Kooij sprint net naast podiumplaats in openingsrit UAE Tour

Kooij sprint net naast podiumplaats in openingsrit UAE Tour

Olav Kooij is in de eerste etappe van de UAE Tour naar de vierde plaats gesprint. Team Jumbo-Visma was op een waaierige dag in het Midden-Oosten constant alert en zat met veel renners in de voorste groep.

Meteen na het startschot in het kasteel van Al Dhafra brandde de koers los. Vooraf werd er gewaarschuwd voor waaiers op het vlakke parcours in Abu Dhabi. De Nederlandse wielerformatie was attent toen het peloton na een paar kilometer te hebben gefietst al in stukken brak. “We wisten waar het ging gebeuren. Uiteindelijk zaten we met vier renners mee. Helaas was Sepp betrokken bij een valpartij en werd ook Lennard daardoor opgehouden”, vertelt Maarten Wynants.

De ploegleider genoot maandagmiddag van de stappen die zijn ploeg heeft gezet in de voorbije maanden. “We hebben de renners intensief voorbereid op het waaierrijden. Vooral voor Tom was dat nog nieuw. Vandaag heeft hij laten zien dat hij dat ook beheerst.”

 / 

Op twintig kilometer van de meet splitste de voorste groep in tweeën. Kooij sprong mee, maar zag tot zijn teleurstelling dat zijn andere ploegmaten net te laat waren om de oversteek te maken. “Dit was wel het punt waarvan we wisten dat het nog een laatste keer op de kant kon gaan. Met Michel en Tosh misten we net de slag. Gelukkig zat Olav wel mee en kon hij nog sprinten om de dagzege”, aldus Wynants. De 21-jarige renner raakte wat ingesloten in de sprint en moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats.

"De renners mogen ons morgen weer verrassen, we hebben de ploegentijdrit goed voorbereid"

Maarten Wynants

Later deze week gaat er nog een aantal kansen volgen voor de topsprinters. “Er wordt iets minder wind voorspeld voor de komende dagen. Hopelijk krijgen we dan wel een massasprint. Een sprint met een uitgedund groepje is toch anders”, weet de ploegleider.

Morgen staat er een zeventien kilometer lange ploegentijdrit op het programma. De laatste keer dat er een ploegentijdrit werd verreden in de UAE Tour was in 2019. Deze werd destijds gewonnen door Team Jumbo-Visma. Wynants en zijn manschappen hebben dit weekend de ploegentijdrit goed kunnen voorbereiden. “Gisteren hebben we al in de formatie voor de tijdrit kunnen trainen en hebben we gefocust op techniek. In het parcours zitten veel rotondes, dat hebben we geprobeerd te simuleren. De renners mogen ons morgen weer verrassen. We gaan voor het hoogst haalbare.”

Gerelateerde updates