Shop
Kooij negende in eerste etappe ZLM Tour

Kooij negende in eerste etappe ZLM Tour

De aangekondigde eerste massasprint in de ZLM Tour bleef verrassend genoeg uit. Olav Kooij reed uiteindelijk als negende over de streep. De winst was weggelegd voor vroege vluchter Yentl Vandevelde. Kooij blijft drager van de witte trui.

Op dag twee van de ZLM Tour kregen de renners meteen de langste etappe voorgeschoteld. Het peloton trok vanuit startplaats Westkapelle oostwaarts, waar het zo’n tweehonderd kilometer later de lokale rondes in aankomstplaats ’s-Heerenhoek afwerkte.

Al snel na de start ontstond er een kopgroep van acht renners. Het peloton, waarin Team Jumbo-Visma mee de controle uitoefende, brak in de beginfase enkele keren in stukken door de hevige wind. De vluchters kregen een maximale voorsprong van iets meer dan vier minuten. Ondanks een hoog tempo in de slotkilometers, kreeg het peloton de kloof met de vluchters niet meer gedicht. Kooij reed uiteindelijk als negende over de streep.

"Ik wilde hier heel graag sprinten voor de zege"

Olav Kooij

“Het was een zeer snelle etappe”, zegt Kooij na afloop. “Er stond heel wat wind, maar net niet genoeg om grote waaiers te vormen. Daarna keken veel ploegen onze richting uit om het gat naar de kopgroep te dichten. Er was op een gegeven moment sprake van een samenwerking tussen de verschillende ploegen, maar die kwam niet volledig tot uiting. Het is jammer. Ik wilde hier heel graag sprinten voor de zege.”

Tim van Dijke was vandaag onderdeel van een sterk Team Jumbo-Visma, maar zag ook een gemiste kans. “Ik snap nog steeds niet waar het precies misging. Op veertig kilometer van de aankomst kregen we te horen dat het verschil met de kopgroep anderhalve minuut was. Enkele kilometers daarvoor was dat nog drie en een halve minuut. Dat zorgde voor verwarring, want zo snel kon die voorsprong niet slinken. Het is vervelend voor ons, maar het is mooi voor de vluchters. Etappes als deze maken het wielrennen spannend.”

“Aan de inzet van de ploeg lag het zeker en vast niet. We wilden een zo goed mogelijke lead-out voorbereiden voor Olav. Dat lukte vorige zaterdag heel goed in de Heistse Pijl. Vandaag liep het mis, maar we zullen bekijken hoe we het de volgende keer beter kunnen doen”, besluit de 23-jarige Zeelander.

Gerelateerde updates