Shop
Kooij boekt tweede ritzege in ZLM Tour na declassering Mareczko

Kooij boekt tweede ritzege in ZLM Tour na declassering Mareczko

Olav Kooij heeft opnieuw een etappezege behaald in de ZLM Tour. De sprinter van Team Jumbo-Visma kwam in de tweede rit weliswaar als tweede over de streep, maar zag Jakub Mareczko na afloop gedeclasseerd worden. De gele leiderstrui bleef om de schouders van Kooij.

Tien renners vormden al snel de vlucht van de dag, maar waaiers zorgden ervoor dat de koplopers alweer snel werden ingerekend. Team Jumbo-Visma was bij de pinken en zat met meerdere renners goed vertegenwoordigd in de voorste groep.

In het vervolg van de koers bleef de wind een grote rol spelen en door toedoen van Team Jumbo-Visma brak ook de voorste groep in twee stukken. Van de twintig renners die voorop reden, droegen er vijf de geel-zwarte kleuren. De kopgroep zag de voorsprong op de achtervolgende groep gestaag uitlopen en hoewel een passerende trein nog even voor problemen leek te zorgen, kwamen de groepen niet meer samen.

Kooij werd in de slotkilometers gepiloteerd door zijn teamgenoten, maar zag het commando in de laatste kilometer worden overgenomen door Team Ineos-Grenadiers. Mareckzo, die bij het aangaan van zijn sprint van rechts naar links week, was Kooij vervolgens te slim af. De jonge Nederlander werd uiteindelijk alsnog uitgeroepen tot winnaar van de etappe.

"Dit is wel een aparte manier om een overwinning bij te schrijven", vertelt Kooij nadat duidelijk werd dat hij zijn zesde overwinning van het seizoen had behaald. "Uiteraard was ik liever met mijn handen in de lucht over de finish gekomen."

Volgens Kooij deed de ploeg alles goed, tot de laatste rotonde. "Als ploeg waren we de hele dag goed vertegenwoordigd. We draaiden op het juiste moment de gaskraan open en dan weet je dat je mogelijk een schifting kunt veroorzaken. Dat lukte gelukkig, waarna we met een mooie groep overbleven. Bij de laatste rotonde hebben we te lang gewacht. Als je de hele koers een overwicht hebt, wil je het ook graag afmaken. Jammer genoeg lukte dat niet, maar uiteindelijk win ik hier toch mijn tweede etappe."

De overwinning van Kooij betekende de achttiende overwinning op de weg voor Team Jumbo-Visma in 2022. Voor Kooij is het zijn negende overwinning voor het World Tour-team van de Nederlandse ploeg, nadat de twintigjarige sprinter begin 2021 overstapte vanuit Jumbo-Visma Development Team.

 / 

Gerelateerde updates