Shop
Inspanningen Team Jumbo-Visma blijven zonder resultaat in Alternatieve Elfstedentocht

Inspanningen Team Jumbo-Visma blijven zonder resultaat in Alternatieve Elfstedentocht

Uitgeteld lag Bart Hoolwerf op het ijs in Luleå. De Alternatieve Elfstedentocht op het Zweedse zee-ijs had het maximale gevergd van de marathonschaatser van Team Jumbo-Visma. Maar de teleurstelling was misschien wel groter dan de uitputting. Hoolwerf hield uiteindelijk helemaal niets over aan zijn inspanning. Door zijn tiende plaats moest hij ook nog de eindzege in het klassement van de Grand Prix afstaan aan rivaal Jordy Harink.

Dat was bitter na een dag waarin het viertal van Team Jumbo-Visma zich maximaal inspande om tot een goed resultaat te komen. Dat dit kon met vier rijders was al meegenomen, want het zag er even naar uit dat Harm Visser de Alternatieve aan zich voorbij moest laten gaan. De Fries kreeg twee dagen eerder de achterkant van een schaats in zijn kuit en ondervond daar behoorlijk wat hinder van.

"Er is niet echt een wond ontstaan, maar de spier heeft wel een flinke tik gehad. Daar heb ik echt last van en ook met schaatsen is dat natuurlijk vervelend", vertelde Visser. "Als ik kan starten, heb ik ook goede hoop dat het beter gaat. Zodra die spier warm is, wordt de last waarschijnlijk minder."

Visser doorstond inderdaad het eerste kwartier en kon zich daarna steeds nadrukkelijk laten zien in de koers, die ook nog eens zijn allereerste wedstrijd over tweehonderd kilometer betekende. Die race voltrok zich in omstandigheden die al snel als 'te goed' werden omschreven. Een winters zonnetje, temperaturen net onder het vriespunt, amper wind en een uitstekende ijsvloer zijn doorgaans niet de omstandigheden die een Alternatieve tot een helse tocht kunnen maken.

Vroege vlucht

Het plan daarbij was Mats Stoltenborg mee te laten zitten in een vroege vlucht. Dat lukte in twee instanties. Een kopgroep van drie man werd nog even gemist, maar de correctie volgde al vlot. "Ik sprong naar die drie koplopers en kreeg gezelschap van Kevin Hoekstra", zei Stoltenborg. De man van team Bouwselect wilde aanvankelijk niet rijden, tot ergernis van Stoltenborg. "Ik heb langs de kant bij onze ploegleider Peter de Vries aangegeven dat hij eens moest praten met de ploegleider van Hoekstra, omdat ik het onzin vond dat hij niet mocht rijden. Dat veranderde daarna gelukkig wel."

De twee voerden een indrukwekkende inhaalrace uit. Binnen een paar ronden tijd waren de vluchters achterhaald. Stoltenborg: "Ik had al aangegeven dat we niet 'erop en erover' moesten gaan. Het was nog vroeg in de koers en we konden die drie rijders prima gebruiken om weg te blijven. Zo hebben we het ook gedaan. Met vijf zijn we uiteindelijk goed blijven samenwerken om weg te blijven van het peloton.’’

Achter hun rug gebeurde op de kop van het peloton precies wat Team Jumbo-Visma hoopte. Rivaal Hoolwerf Heiwerken spande zich in om het gat niet groter te laten worden. Zo werden langzaam de krachten van de concurrentie gesloopt. "Ze hebben zich toch wel een beetje op mij verkeken", aldus Stoltenborg, die uiteindelijk het grootste deel van de koers vooruit bleef. Bijna twintig ronden lang leidde hij de dans. Eerst nog met die vijf, later alleen met Jorjan Jorritsma van, jawel, Hoolwerf Heiwerken. "Maar van hem wist ik wel dat hij die tweehonderd kilometer niet ging volmaken en dat ik dus eigenlijk niets te vrezen had van hem."

Missie

Uiteindelijk sneuvelde Stoltenborg twee ronden voor het einde zelf ook. "Dat ik het zo lang hebben kunnen volhouden, is echt al heel wat." Voor Team Jumbo-Visma resteerde de missie Bart Hoolwerf in het oranje te houden als leider van het klassement. Daarin had Hoolwerf het meest te duchten van Jordy Harink, die zelf ook al eerder in het oranje reed. Finishen vóór Harink volstond, maar in het laatste chaotische deel van de koers bleek dat een lastige opdracht.

Het spel om de winst zat vol kijken, stilstaan, versnellen en weer terugvallen. De kopgroep met zowel Hoolwerf als Harink zwalkte van links naar rechts over de baan en weer terug. Drie vluchters in de laatste kilometers zorgden ervoor dat de winst niet meer binnen bereik was, waardoor de sprint enkel nog beslissend was voor het klassement. Maar daarin kon Hoolwerf net niet zijn rivaal beteugelen. Die finishte één plekje voor hem, maar pakte wel voldoende punten om Hoolwerf kapot en teleurgesteld achter te laten.

Daardoor werd het voor Team Jumbo-Visma een dag van maximale inspanning, maar zonder resultaat. "Dat kan je inderdaad zo zeggen", beaamde Stoltenborg. "Dat is zuur, maar ik denk dat we trots op onszelf mogen zijn. We zijn hier met slechts vier rijders gekomen, pakken één overwinning en hebben meermaals de koers gecontroleerd. Dan doe je het niet slecht."

Gerelateerde updates