Indrukwekkende Roest pakt met baanrecord eerste Europese titel uit loopbaan

Patrick Roest heeft zaterdag in een uitverkocht Thialf op imponerende wijze de Europese titel op de 5000 meter veroverd. De 24-jarige allrounder van Team Jumbo-Visma won de afstand in een baanrecord. Sven Kramer pakte een zilveren medaille op de vijf kilometer.

Roest snelde in de Friese ijstempel naar een tijd van 6.08,92. Daarmee dook hij nipt onder het baanrecord (6.08,96) van Danila Semerikov, de Rus die zaterdag zijn tegenstander was. Sven Kramer, die al in de tweede rit in actie kwam, noteerde een tijd van 6.10,76 en veroverde zilver. Denis Yuskov completeerde het podium in 6.12,26.

De tweevoudig wereldkampioen allround is de opvolger van de Italiaan Nicola Tumolero, die twee jaar geleden bij de eerste editie van de EK afstanden - in het Russische Kolomna - goud veroverde. Veel Nederlanders namen destijds niet deel aan dat EK, aangezien zij zich focusten op de Olympische Spelen van Pyeongchang.

"Ik stond als favoriet aan de start en dat geeft een hoop druk. Dan is het extra mooi als je hem weet te winnen", aldus Roest na afloop. "Ik was vandaag niet bezig met het baanrecord. De Europese titel was het belangrijkste. Het is uiteraard wel lekker dat ik hem weer heb. Ik heb er een hoop vijf kilometers voor moeten strijden. Ik zat er een aantal keer dichtbij, dus ik ben blij dat het nu gelukt is."

Naast zijn Europese titel genoot Roest van de sfeer in Thialf, dat zaterdag was uitverkocht. "Het was onwijs mooi om hier te rijden. Ik kreeg vandaag echt kippenvel. Het was gaaf om te zien hoe de fans mij hier naar de overwinning hebben geschreeuwd. Het is dan wel geen wereldkampioenschap, maar dit is qua sfeer wel de mooiste wedstrijd van het jaar."

© Stephan Tellier

Dubbel gevoel bij Kramer na zilveren plak

Kramer hield een dubbel gevoel over aan zijn zilveren plak. "Een tijd van 6.10,76 is gewoon prima. Ik had een paar schoonheidsfoutjes in de rit, waardoor ik hier en daar een aantal tienden liet liggen. Dat is zonde, maar Patrick rijdt een fantastische tijd. Alle credits naar hem."

"Al met al gaat het goed. Tuurlijk rijd ik om te winnen. Laat dat helder zijn, dus ik baal hier wel van, maar ik zie ook zeker potentie. Ik hoop op een mooi slotakkoord van het seizoen."

© Stephan Tellier

Vijfde plaatsen voor Smeekens en Achtereekte

Team Jumbo-Visma-rijders Jan Smeekens en Carlijn Achtereekte eindigden zaterdag als vijfde. De 32-jarige sprinter noteerde een tijd van 34,78 op de 500 meter en finishte daarmee vier tienden achter winnaar Pavel Kulizhnikov (34,38). Olympisch kampioen Achtereekte klokte op 'haar' 3000 meter een tijd van 4.02,19. Met die tijd moest ze iets meer dan drie seconden toegeven op winnares Esmee Visser (3.59,15).

Headerfoto: Stephan Tellier