Shop
Imposante schaatsloopbaan Kramer ten einde: 'Het is mooi geweest'

Imposante schaatsloopbaan Kramer ten einde: 'Het is mooi geweest'

Het is voorbij. De imposante schaatscarrière van Sven Kramer zit erop. De Fries bereikte op de laatste schaatsdag van de Olympische Spelen de finale van het onderdeel Mass Start. Daarin probeerde hij met twee versnellingen iets te forceren, maar zonder succes. Hij werd direct gecounterd door de Belg Bart Swings, die uiteindelijk olympisch goud won.

"Ik ben er vandaag vooraf helemaal niet mee bezig geweest dat het mijn laatste wedstrijd was. Je bent puur gefocust op die Mass Start. Daarnaast ben ik niet zo sentimenteel ingesteld. De laatste rondjes was ik letterlijk klaar, dus toen had ik wel even tijd om erover na te denken", zei de viervoudig olympisch kampioen na afloop met een glimlach.

"Ik heb alles gegeven, twee keer vol een aanval geplaatst. We hadden geen andere kans om het zo te doen. Als ze ons elke keer terugrijden, houdt het op. Swings reed vandaag ijzersterk en is de verdiende winnaar. Alle credits voor hem. Ik hoef me nergens voor te schamen, ik heb een fantastische carrière gehad. Op een gegeven moment is het mooi geweest."

Kramer gaat de boeken in als de beste schaatser aller tijden. De Fries is recordhouder met 21 gouden medailles op de WK afstanden. Daarnaast won hij negen keer het WK allround, pakte hij tien gouden plakken op het EK allround en was hij twintig keer de beste op een afstand tijdens de NK afstanden.

Vier jaar geleden won hij bij de Olympische Spelen van Pyeongchang voor de derde keer een gouden medaille op ‘zijn’ 5000 meter. Nooit eerder won een schaatser één afstand drie keer achter elkaar op de Spelen. Naast zijn drie overwinningen op de 5 kilometer wist Kramer in 2014 ook de Team Pursuit te winnen, waardoor hij zijn carrière met vier olympische gouden medailles afsluit. Ook pakte hij twee keer zilver en drie keer brons.

"Het is een hele lange reis geweest, met veel ups en downs, maar ik heb het altijd met heel veel plezier gedaan", sloot Kramer af.

Gerelateerde updates