Shop
IJzersterke Krol snelt op 1500 meter naar eerste nationale titel uit loopbaan

IJzersterke Krol snelt op 1500 meter naar eerste nationale titel uit loopbaan

Thomas Krol heeft in een vol Thialf zijn eerste Nederlandse titel uit zijn loopbaan veroverd. De 27-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma schreef bij de NK afstanden de 1500 meter op zijn naam. Patrick Roest pakte een zilveren medaille op de schaatsmijl en Carlijn Achtereekte wist een bronzen medaille te bemachtigen op de 3000 meter.

Krol, die vorig seizoen in Inzell wereldkampioen werd op de 1500 meter, zegevierde in een kampioenschapsrecord: 1.43,86 (was 1.44,02 van Kjeld Nuis). Ploeggenoot Roest eindigde op de tweede plaats met een tijd van 1.44,78 en Koen Verweij pakte brons in 1.45,89. Chris Huizinga (1.47,04), Sven Kramer (1.47,43) en Douwe de Vries (1.47,81) werden vijfde, zevende en achtste.

"Dit doet mij ongelofelijk veel", bekende Krol na afloop. "Ik had nog geen Nederlandse titel, dus ik vind het ontzettend gaaf om deze nu te hebben. Mijn wereldtitel in Inzell was natuurlijk geweldig, maar winnen in een vol Thialf is misschien nog wel een stukje mooier. Met deze fantastische tijd kom ik in de buurt van de vorm die ik had op de WK, die ik won."

"Dit was veruit mijn beste 1500 meter van het seizoen. Hij was dit jaar nog een beetje wisselvallig. Bij de World Cup in Polen reed ik een hele goede, maar in Nur-Sultan ging het een stuk minder."

Roest keek met een tevreden gevoel terug op zijn race. "Het was een goede rit. Er zijn altijd wat dingen die beter kunnen, maar ik ben erg blij met deze tweede plek. Thomas was duidelijk de beste. Hij reed gigantisch snel. Ik heb er alles aan gedaan om bij hem in de buurt te komen, maar dat zat er vandaag niet in. Dit was het hoogst haalbare. Mooi om weer op het podium te staan."

			© Stephan Tellier
© Stephan Tellier

Achtereekte verovert brons op 3000 meter

Achtereekte wist later op zaterdag een bronzen plak te veroveren op de 3000 meter. Met een tijd van 4.02,20 moest ze alleen winnares Esmee Visser (4.01,29) en Irene Schouten (4.01,80) voor zich dulden. Team Jumbo-Visma-rijdster Antoinette de Jong, vorig jaar nog Nederlands kampioen op de afstand, moest genoegen nemen met een vierde plaats (4.02,23). Joy Beune, die vrijdag brons pakte op de 1500 meter, werd achtste: 4.08,12.

Achtereekte sprak na afloop van "een degelijk ritje". "Het was niet slecht, maar ook niet goed. Ik kroop door het oog van de naald, maar soms heb je een beetje geluk nodig. Gelukkig heb ik op de EK en WK nog de kans om te laten zien dat ik de beste ben."

Bij uittredend nationaal kampioen De Jong was de teleurstelling groot na afloop. "Ik voelde me de laatste weken erg goed. Ik ging hier met een goed gevoel naartoe. Met een rit die technisch niet goed was, zit ik er maar driehonderdste naast. Dat ik denk: ik voel me zo sterk, het komt er gewoon niet uit…"

Foto's: Stephan Tellier

Gerelateerde updates