Mijn profiel
IJzersterke Kramer noteert bij trainingswedstrijd baanrecord op 3000 meter

Sven Kramer heeft vrijdagmiddag bij een trainingswedstrijd een ijzersterke indruk achtergelaten. De 33-jarige Fries reed in Thialf een baanrecord op de 3000 meter: 3.37,39. Ook Antoinette de Jong, Thomas Krol en Patrick Roest lieten zien in vorm te zijn voor de aankomende NK afstanden.

"Dit is wat je krijgt als de rug goed is. Met de kracht en conditie zit het wel goed. Dit zijn van die goede dagen waar ik op hoop en ook hoop uit put. Ik word hier zielsgelukkig van", aldus een zeer tevreden Kramer, die met zijn tijd onder het baanrecord van teamgenoot Patrick Roest dook (3.38,17) en ook een officieus Nederlands record noteerde.

"Tijdens de training heb ik weleens vaker dagen zoals dit. Dat ik weinig last heb van mijn rug en gewoon goed en lekker rondrijd. Het is fijn dat het er nu ook eens tijdens een wedstrijd uitkomt. Hopelijk kan ik deze vorm doortrekken richting volgende week. Dan gaat het er pas echt om, maar dit is wel een fijne bevestiging op het gevoel dat ik altijd al heb. Het zit er gewoon in."

Met volgende week doelt Kramer op de belangrijke NK afstanden, die van 27 tot en met 29 december op het programma staan in Heerenveen. "Ik denk dat ik een week in bed ga liggen, zodat ik deze vorm kan vasthouden", zei Kramer met een glimlach. "Maar zonder gekheid: het is wel zaak om de boel heel te houden. Als ik volgende week zo rijd, dan kan het een leuk weekend worden."

De Jong duikt onder 39 seconden

Naast Kramer maakten De Jong, Krol en Roest indruk namens Team Jumbo-Visma. De 24-jarige Friezin klokte op de 500 meter een tijd van 38,80. Daarmee noteerde ze een persoonlijk record op een laaglandbaan. Ook reed ze op de kortste sprintafstand nooit eerder onder de 39 seconden in Europa.

"Ik ben hier heel blij mee", aldus De Jong. "Eindelijk is het gelukt om op een laaglandbaan onder de 39 seconden te komen en ook nog eens dik. Ik zat er in Inzell en Thialf al een aantal keer dicht tegenaan, dus gelukkig viel het nu een keer de goede kant op. Dit geeft veel vertrouwen richting de NK afstanden."

Krol en Roest maken indruk

Krol snelde op de 500 meter naar een tijd van 35,15 en dat was maar nipt boven zijn persoonlijke record (35,14). Roest dook voor het eerst in zijn loopbaan onder de 36 seconden op een laaglandbaan: 35,89. Ook hij zat dicht bij zijn PR, dat op 35,74 staat.

"Het is natuurlijk hartstikke mooi om een week voor het NK zo'n race neer te zetten en dicht bij je PR te zitten", reageerde Krol tevreden. "In de trainingen ging het al supergoed. Wel had ik het idee dat er nog wat meer in had gezeten. Ik had een aantal technische foutjes en ik ben best verrast dat er nog zo'n goede tijd uit is gekomen. Volgende week gaan we er alles aan doen om het nog beter te doen, maar voor nu is dit prima. Dit rijd je niet iedere dag."

Ook Roest keek met een tevreden gevoel terug op zijn race. "Dit was een goed ritje. De eerste 100 meter was niet vlekkeloos, maar het rondje ging goed. Na de trainingswedstrijd in Inzell is dit mijn tweede 500 meter van het seizoen. Daar had ik graag al een 35'er willen rijden. Toen lukte het niet, maar gelukkig vandaag wel. Dit geeft vertrouwen voor de 1500 meter op de NK afstanden. Hopelijk kan ik daar de strijd aangaan met mijn ploeggenoten Thomas en Kjeld (Nuis, red.)."