Shop
Huizinga soleert op thuisbaan in Groningen naar eerste marathonoverwinning

Huizinga soleert op thuisbaan in Groningen naar eerste marathonoverwinning

Chris Huizinga heeft tijdens de twaalfde Marathon Cup van het seizoen voor een daverende verrassing gezorgd. De 24-jarige langebaanschaatser van Team Jumbo-Visma profiteerde op zijn thuisbaan in Groningen optimaal van de naar elkaar kijkende klassementsmannen en soleerde vervolgens op fraaie wijze naar zijn eerste marathonoverwinning uit zijn carrière.

Zijn laatste marathon dateerde alweer uit 29 februari 2020, dus de verwachtingen voor zijn eerste marathon sinds twee jaar waren niet al te hooggespannen. "Van tevoren had ik tegen m'n vrienden gezegd: als ik hem uitrijd, ben ik tevreden", aldus Huizinga. "Omdat de laatste marathon die ik reed - de Marathon Cup-finale in Leeuwarden - niet zo goed ging, ging ik er eigenlijk vanuit dat ik vandaag achterin het peloton zou rijden."

Dat bleek een verkeerde inschatting, want de koers was nog niet halverwege of Huizinga ging er in zijn eentje vandoor. De Garnwerder had al vrij snel een halve ronde voorsprong te pakken, maar liet zich tien ronden later toch weer terugzakken om zich te sparen voor de finale. Huizinga herstelde snel en was alert toen een groep van negen zich losweekte van het peloton.

In die groep waren naast Huizinga onder meer Team Jumbo-Visma-rijders Harm Visser, Mats Stoltenborg en Robert Post vertegenwoordigd, maar ook Hoolwerf-Heiwerken/AB Vakwerk-rijders Gary Hekman en Crispijn Ariëns. Toen Stoltenborg er even later een flinke snok aangaf, bleven alleen Visser, Huizinga, Ronald Kruijer (Team Bouwselect) en Sjoerd den Hertog (Team Royal A-ware/ZiuZ) nog over.

Terwijl Den Hertog en Visser, de nummer één en drie van het klassement, voornamelijk naar elkaar keken, zag Huizinga zijn kans schoon. De voormalig wereldkampioen bij de junioren liet zijn vluchtgenoten achter en zag zijn voorsprong als kool groeien. Met nog drie ronden te gaan, wist Huizinga dat het niet meer fout kon gaan. "Ik zag die mannen naar elkaar kijken en dacht: dit is hem, dit is voor de overwinning."

Met gebalde vuisten kwam Huizinga, die zijn eerste marathonzege boekte bij de senioren, over de finish. "Ik had niet verwacht dat ik zo sterk zou zijn. Na die laatste marathon in Leeuwarden had ik er geen lol meer in en deed ik een tijdje niet meer mee. Omdat mijn langebaanseizoen al ten einde is, koos ik ervoor om toch nog een paar marathons te rijden, omdat ik het leuk vind en weet hoe het spelletje werkt."

In misschien wel de 'snelste koers van het jaar' won Visser de strijd om de tweede plek. De marathonschaatser van Team Jumbo-Visma gaf na afloop toe dat hij zich vooral had beziggehouden met Den Hertog. "Voor ons waren er klassementsbelangen en Chris deed het gewoon superslim door bij ons weg te rijden", aldus Visser, die door zijn tweede plek de leiding in het jongerenklassement heroverde.

"Dat was helemaal niet het doel, maar toen Daan Gelling viel, grepen wij onze kans en reden we vakkundig rond. Ja, we hebben hier een fantastische koers gereden en ik denk dat we het publiek wat moois hebben gegeven. Daar kunnen we trots op zijn met zijn allen." Visser staat met nog één wedstrijd te gaan op de derde plek in het klassement. Zijn achterstand op Den Hertog is 27 punten en op Ariëns twee punten.

Gerelateerde updates