Shop
Hoolwerf laat benen spreken op Mass Start en pakt Nederlandse titel

Hoolwerf laat benen spreken op Mass Start en pakt Nederlandse titel

Bart Hoolwerf heeft een droom. Net als zoveel topschaatsers wil de marathonschaatser van Team Jumbo-Visma graag naar de Olympische Winterspelen. In Thialf nam hij een belangrijke horde door de nationale titel op de Mass Start te pakken, na een zinderende sprint met Jan Blokhuijsen. "Mijn doel was mijn benen te laten spreken vandaag. Ik denk dat ik dat heb gedaan."

De positie waarin Hoolwerf zit, is best een lastige. Het aantal plaatsen voor de Olympische Winterspelen is beperkt en ruimte voor een rijder die enkel op de Mass Start uitkomt, is er eigenlijk niet. Toch wil hij vechten voor elk kansje en daar hoorde ook deze NK afstanden bij. "De Spelen zijn vooral een domein voor specialisten en ik denk dat ik heb laten zien dat ik een specialist ben op de Mass Start. Ik hoop dat ik de ogen heb geopend van Jan Coopmans (bondscoach, red) en nu de kans krijg internationaal eens te laten zien wat ik kan."

De kansen van Hoolwerf zouden aanmerkelijk stijgen als hij ook op een individuele afstand kwalificatie voor Peking zou kunnen afdwingen. Maar hij weet zelf als de beste dat die kans gering is. Lachend: "Ik kan best een degelijke vijf kilometer rijden, maar ook niet meer dan dat. Tussen al die specialisten is dat lastig." Zijn stap naar Team Jumbo-Visma zou nog wel iets kunnen helpen, denkt Hoolwerf. "Als pure marathonschaatser is het al lastig en zeker als eenling. Bij deze ploeg is het schaatstechnisch en sporttechnisch allemaal een stap beter en daar zit ik ook iets dichter bij het vuur. Ik denk dat dat kan helpen."

Op het ijs van Thialf was er zondagmiddag in ieder geval niets aan te merken op de prestatie van Hoolwerf, die nog even andere rijders van Team Jumbo-Visma om zich heen zag. Niettemin was de sprint met Jan Blokhuijsen om de winst een close finish, waarbij de twee elkaar ook nog even raakten en Blokhuijsen bijna onderuitgleed. "Ik heb net de beelden teruggezien en zag dat ik op lijn bleef en Blokhuijsen iets naar binnenkwam. We raakten elkaar even en dat kan gebeuren. Zelf ben ik op dat moment maar met één ding bezig, namelijk zo snel mogelijk bij die streep zijn. Dan heb ik geen oog voor degene die naast me rijdt."

De ontlading was groot bij de man uit Eemdijk. "Het was een goede zege en die had ik ook echt even nodig. Ik denk dat ik op de eerdere Mass Starts dit seizoen al heb laten zien dat ik bij de snelsten hoor, maar eigenlijk moest nog één keer alles samenkomen. Dat gebeurde vandaag. Alle snelle mannen waren op de afspraak en ik laat zien dat ik de snelste van allemaal ben."

Gerelateerde updates