Hoolwerf blijft rustig in finale en sprint in Utrecht naar tweede zege

Bart Hoolwerf heeft zaterdagavond zijn tweede zege van het seizoen geboekt. De 24-jarige marathonschaatser van Team Jumbo-Visma troefde op zijn thuisbaan De Vechtsebanen in Utrecht zijn oudere broer Evert en klassementsleider Sjoerd den Hertog af in de sprint. Daarmee schreef hij de elfde wedstrijd van de Marathon Cup op zijn naam.

Enkele weken geleden was Hoolwerf al de beste bij de eerste marathon op natuurijs in Noordlaren, maar in de tien Marathon Cup-wedstrijden hiervoor kwam hij nog niet tot een overwinning. Daar bracht hij zaterdagavond dus verandering in. Voor Team Jumbo-Visma betekende het de tweede zege van het seizoen, nadat Harm Visser eind november in Tilburg de ploeg de eerste winst had bezorgd.

Het was vrijdagavond een hectische koers in Utrecht, mede veroorzaakt door de harde wind op de baan. Met nog zo'n tachtig ronden te gaan, ontstond er een kopgroep van tien schaatsers, waarvan drie van Team Jumbo-Visma. Het tiental zou uiteindelijk een ronde voorsprong nemen en naar de finale koersen. Dankzij goed teamwork van Robert Post en Visser eindigde de wedstrijd uiteindelijk in een sprint. Daarin was Bart zijn broer Evert nipt te snel af. Klassementsleider Den Hertog werd derde.

"Het was vandaag zaak om rustig te blijven in de finale en het vervolgens af te maken", aldus Hoolwerf na afloop. "Ik ben blij dat dat gelukt is. Het geeft altijd een speciaal gevoel om hier op mijn thuisbaan te rijden. Helemaal met het publiek, dat vandaag voor het eerst weer aanwezig mocht zijn. Dat geeft een extra beleving. Mijn familie en vrienden zaten op de tribune. Als je het dan zo af weet te maken, is dat natuurlijk top."

"Door de wind was het een zware koers. Ik moet een compliment geven aan mijn ploeggenoot Robert. Op hem stond vandaag geen rem. Hij bleef maar gaan en forceerde ook de kopgroep, die uiteindelijk wegbleef. Het was fijn om met twee ploeggenoten te zitten in de finale. De finale was chaotisch, maar mede dankzij het goede werk van Harm en Robert kon ik rustig blijven, uit de luwte komen en finishen."

En zo bezorgde Hoolwerf zichzelf een mooi verjaardagscadeau. De sprinter mocht afgelopen donderdag 24 kaarsjes uitblazen. "Dit is zeker een mooi cadeau. Weet je wat het mooiste is? De afgelopen drie jaar heb ik steeds de wedstrijd rondom mijn verjaardag gewonnen. Ik hoop deze reeks zo lang mogelijk vast te houden."

De Vries zag finale met 'hartslag van 180'

Ploegleider Peter de Vries was na afloop erg te spreken over het optreden van zijn ploeg. "Ik denk dat ik wel een maximale hartslag van 180 had in de finale. Met drie man in de kopgroep hadden we het goed voor elkaar, maar alle rappe concurrenten zaten er ook bij. Dus ik wist dat het zeker nog geen uitgemaakte zaak was. De jongens hebben het fantastisch uitgespeeld. Bart was vandaag de coolste en de rapste. Een geweldige thriller tot het eind."

Ook De Vries genoot van de aanwezigheid van het publiek, dat na de versoepelingen van de coronamaatregelen weer aanwezig mocht zijn. "Het was geweldig. Zo'n wedstrijd wordt er zo'n stuk leuker van. Vorige week stonden we in een koude, lege hal in Eindhoven. Ook dan ontstaat de strijd natuurlijk wel, maar op een avond als vandaag merk je pas wat je al die weken hebt gemist. Het publiek is een onderdeel van het marathonschaatsen dat er absoluut bij hoort. Het was weer een ouderwets avondje met voor ons een fijne afsluiter."