Shop
Henderson grijpt verrassend zilver op EK tijdrijden

Henderson grijpt verrassend zilver op EK tijdrijden

Anna Henderson heeft woensdagmiddag een zilveren medaille veroverd bij de Europese kampioenschappen tijdrijden. Op het biljartvlakke parcours in Emmen snelde de renster van Team Jumbo-Visma naar een tijd van 36 minuten en 36 seconden. Daarmee hoefde ze alleen topfavoriete Marlen Reusser voor zich te dulden.

Henderson deelde haar race tegen de klok goed in. Bij het eerste en tweede tussenpunt zette ze de derde tijd neer, maar na een versnelling in het laatste gedeelte slaagde ze erin nog een plekje op te schuiven. Na een bloedstollend gevecht bleek de 24-jarige Henderson nipt sneller dan de nummer drie, Christina Schweinberger.

"Het doel was om in de top vijf te eindigen, dus dat ik tweede ben geworden, vind ik heel speciaal", aldus een blije Henderson, die nog even terugdacht aan het WK. "Toen viel ik net naast het podium doordat Christina één seconde sneller was. Nu versloeg ik haar met een seconde, dus in dat opzicht staan we gelijk."

"Ik denk dat dit de zwaarste tijdrit uit mijn carrière was"

Anna Henderson

Volgens Henderson was de tijdrit in en rondom Emmen heel zwaar. "Ik denk dat dit de zwaarste tijdrit uit mijn carrière was", vervolgt ze. "Met vier rechte stukken was deze tijdrit op het lijf geschreven van de echte specialisten. De wind waaide hard, maar ik denk dat ik er goed mee om ben gegaan. Ik heb de snelheid hoog proberen te houden en ben heel blij met deze prestatie."

Riejanne Markus moest genoegen nemen met de zevende plek. De Nederlands kampioene klokte bij het eerste tussenpunt nog de vijfde tijd, maar kon het hoge tempo niet volhouden. "Ik was hier heel de week al een beetje bang voor", vertelt Markus. "Ik ben in de Simac Ladies Tour twee keer hard gevallen, waardoor mijn lichaam niet kon herstellen. Tegen beter weten in hoop je dat het goed komt, maar het zat er gewoon niet in vandaag."

 / 

Gerelateerde updates