Profiel
Harper behoudt mede dankzij Kuss topklassering in UAE Tour

Harper behoudt mede dankzij Kuss topklassering in UAE Tour

Chris Harper staat na afloop van de eerste bergrit nog altijd vierde in het algemeen klassement van de WorldTour-koers. In de rit naar de Jabel Hafeet vocht de Australiër, met ondersteuning van zijn Amerikaanse ploeggenoot Sepp Kuss, zich naar de eindstreep.

Het peloton leek afhankelijk voor een rustig tempo te kiezen, maar het gevaar voor waaiers was altijd aanwezig. Twee renners kozen voor een vroege vlucht en werden op de slotklim door het aanstormende peloton teruggehaald. Team Jumbo-Visma zette klimmers Vingegaard, Kuss en Harper in goede positie af. Na een slopend gevecht op de steile flanken van de scherprechter, won Tadej Pogacar in een sprint-a-deux van Adam Yates. Even leek Kuss de nummers één en twee van het klassement te volgen, maar hij nestelde zich snel in een helpende rol voor Harper.

“Het was een mooie rit”, vertelt ploegleider Addy Engels. “De dreiging van de wind stak halverwege de etappe de kop op. Uiteindelijk gebeurde er niets, maar we waren wel op onze hoede. Het werk van het team in aanloop naar de slotklim was prima. Zo konden we er in goede positie opdraaien. Chris is onze klassementsman, maar we wilden ook voor de dagzege met Sepp gaan.”

"Chris is onze klassementsman, maar we wilden ook voor de dagzege met Sepp gaan."

Ploegleider Addy Engels

De jonge Amerikaan plaatse een paar aanvalletjes, maar moest Yates en Pogacar toch laten rijden. “Het bleek voor hem te lastig om te volgen. Daarna is hij Chris gaan helpen om de schade te beperken. Dat is goed gelukt. Een negende plaats voor Chris is prima, een vierde plaats in het klassement natuurlijk nog beter”, aldus Engels.

 / 

Gerelateerde updates