Shop
Grote valpartij overschaduwt derde plek Roglic in eerste Tour-etappe

Grote valpartij overschaduwt derde plek Roglic in eerste Tour-etappe

Team Jumbo-Visma is de openingsetappe van de Tour de France niet zonder kleerscheuren doorgekomen. Door twee massale valpartijen ontaarde de rit door het heuvelachtige Bretagne in een slagveld. Primoz Roglic was ondanks een val en alle hectiek bij les en kwam als derde over de streep. Steven Kruijswijk verloor twee minuten op de kop van de koers.

In havenstad Brest schoot de 108e editie van de Tour de France in volle vaart in gang. Twee massale valpartijen zorgden voor een chaotische finale. Team Jumbo-Visma was met name bij de eerste crash, veroorzaakt door een onoplettende toeschouwer, met vrijwel het hele team betrokken. Het peloton liet het tempo zakken, waardoor de meeste renners weer terug van voren konden komen. In aanloop naar de laatste vijf kilometer volgde een nieuwe valpartij, wederom met veel slachtoffers.

"Veel toeschouwers kunnen zich respectvol gedragen, maar deze helaas niet"

Tony Martin

Op de slotklim van de Côte de la Fosse aux Loups zat kopman Roglic goed geplaatst, mede door de werken van zijn overgebleven teamgenoten. De vroege aanval van Julian Alaphilippe bleek beslissend te zijn. Roglic finishte kort daarachter als nummer drie. Wout van Aert probeerde zich op de steile flanken van de slotklim te mengen in de strijd om de dagzege, maar kwam tekort tegen de wereldkampioen. “Ik zat al snel à bloc op het steile stuk. Ik had geen antwoord op de demarrage van Julian. Dat had ik, eerlijk gezegd, ook al wel een beetje verwacht. Ik heb toen snel de switch gemaakt om de schade voor Primoz zo veel mogelijk te beperken. Dat is gelukt.”

Van Aert zag een ‘baaldag’ voor zijn ploeg. “Het is fijn dat de supporters terug zijn, maar het zorgt gelijk voor nog meer hectiek. Het was verre van een ideale dag voor ons. Gelukkig zijn Primoz zijn kansen nog springlevend.”

 / 

Robert Gesink, die de eerste valpartij net kon ontwijken, kijkt ook terug op een ‘waardeloze dag’. “We probeerden natuurlijk uit de hectiek te blijven. Dat was ook de taak van Tony en mijzelf. Tony reed vol tegen dat bord van die toeschouwer, waardoor bijna de hele ploeg op de grond lag. Het is echt waardeloos dat zoiets door zo’n actie gebeurt. Het is vreselijk om dit mee te maken. Misschien is het goed dat mensen soms beter gaan nadenken wat ze aan de kant van de weg aan het doen zijn. Ik hoop dat de schade uiteindelijk mee gaat vallen.”

Wegkapitein Tony Martin likte ook zijn wonden. “We hadden tot die crash eigenlijk alles onder controle. Ik bracht de jongens via de rechterkant van de weg naar voren, maar knalde vol tegen dat bord van die toeschouwer aan. Het gebeurde allemaal heel snel, dus ineens lag bijna de hele ploeg op de grond. Veel toeschouwers kunnen zich respectvol gedragen, maar deze helaas niet. Gelukkig is Primoz er goed doorgekomen. Ik hoop dat de fysieke schade bij mijzelf en de andere jongens te overzien is.”

Mike Teunissen heeft röntgenfoto’s laten maken van zijn gekwetste heup, pols en elleboog. Daaruit bleek dat hij geen breuken heeft opgelopen. Het gaat om schaafwonden en kneuzingen. Teunissen staat morgen aan de start van de tweede etappe.

 / 

Gerelateerde updates