Shop
Goud, zilver en brons voor Team Jumbo-Visma op tweede dag NK afstanden

Goud, zilver en brons voor Team Jumbo-Visma op tweede dag NK afstanden

Team Jumbo-Visma heeft de tweede dag van de Daikin NK afstanden afgesloten met drie medailles. De ploeg van coach Jac Orie bemachtigde in Thialf een gouden, zilveren en bronzen plak. Thomas Krol slaagde erin zijn nationale titel op de 1500 meter te prolongeren.

In een rechtstreeks duel met ploeggenoot Patrick Roest, dat voor het eerst plaatsvond, snelde Krol naar een tijd van 1.44,30. Daarmee hield hij de drievoudig wereldkampioen allround op zeven tienden: 1.45,00. Tijmen Snel, sprinter van de opleidingsploeg van Team Jumbo-Visma, wist knap vierde te worden in 1.46,93. Sven Kramer (1.47,45), Marcel Bosker (1.47,46) en Chris Huizinga (1.47,66) werden zesde, zevende en achtste.

"Ik ben hier superblij mee", sprak een tevreden Krol na afloop. "Er stonden dit keer geen kwalificaties op het spel, maar alleen de nationale titel. Des temeer kan ik nu van deze titel genieten. Ondanks dat er nog wat verbeterpunten in zitten, was het een goede race. Ik reed twee mindere binnenbochten en het verval was iets te groot. Al met al was het een hele ruime voldoende."

"Patrick en ik liepen al twee jaar grappen te maken over het feit dat we nooit tegen elkaar hoefden te racen. Nu was het eindelijk zover, door een late afmelding. Patrick is een hele goede schaatser, die op zijn manier hele goede 1500 meters kan rijden. Ik moest maken dat ik wegkwam. We zeggen weleens: als je hem hoort, dan ben je te laat. Gelukkig heb ik het niet zover laten komen vandaag en was ik de sterkste. Dit geeft vertrouwen voor de 1000 meter."

Roest "niet helemaal tevreden" na zilver

Roest was na afloop "niet helemaal tevreden" over zijn optreden op de schaatsmijl. "Het is natuurlijk mooi om tweede te worden op een NK, maar je hoopt op meer. Het was geen vlekkeloze race, er zaten een hoop foutjes in. Het kan en moet beter. Ik heb meer snelheid dan dat ik vandaag liet zien. Het gat was de hele race een beetje te groot, waardoor je achter de feiten aanloopt."

Net als vorig seizoen staat Roest na twee dagen op een gouden medaille (5000 meter) en dus zilveren plak (1500 meter). Zondagmiddag wacht nog de 10.000 meter, waarop hij vorig seizoen tweede werd achter Jorrit Bergsma. "Het is zaak om het niet te veel op volgend jaar te laten lijken. Het zou mooi zijn als ik kan strijden om de titel. Daar ga ik in ieder geval alles aan doen."

De Jong pakt brons op 3000 meter

Antoinette de Jong sloot de tweede dag van de Daikin NK afstanden af met een bronzen medaille op de 3000 meter. Met een tijd van 4.04,53 eindigde de 25-jarige Friezin achter Reina Anema (4.04,28) en winnares Irene Schouten (4.01,93). Team Jumbo-Visma-schaatssters Carlijn Achtereekte (4.06,71) en Joy Beune (4.08,01) werden vierde en zesde.

"Het kwam er vandaag niet helemaal uit", aldus De Jong. "Ik had op een beter resultaat gehoopt. Ik begon wat te hard aan mijn race en maakte te veel foutjes. Ik voelde me goed van tevoren, dus de teleurstelling overheerst. Ik heb deze bronzen plak echt op karakter binnengesleept. Het had veel beter gekund en gemoeten."

Gerelateerde updates