Shop
Foss snelt sensationeel naar wereldtitel tijdrijden in Australië

Foss snelt sensationeel naar wereldtitel tijdrijden in Australië

Tobias Foss heeft voor een sensatie gezorgd op het wereldkampioenschap tijdrijden. De Noor in dienst van Team Jumbo-Visma greep het goud in het Australische Wollongong. Met zijn zege boekte Foss ook prompt zijn eerste zege in het internationale profwielrennen.

“Het voelt alsof ik droom. Ik geloof het niet. Het is onwerkelijk”, vertelt Foss na afloop. De Noor gold vooraf niet als topfavoriet, maar wist vriend en vijand te verrassen. “Tijdens de tijdrit voelde ik dat de benen goed waren. Ik had vertrouwen dat de vorm goed was na mijn wedstrijden in Canada. Dat dit er dan uit rolt is meer dan waar ik van had durven dromen. Ik ga ervan proberen te genieten, maar ik moet het eerst nog beseffen denk ik.”

 / 

Op een lastig parcours liet Foss direct zien mee te kunnen doen om eremetaal. “Er zat geen rustmoment in deze tijdrit. Het was erg technisch en lastig. Ik probeerde hard omhoog te rijden en naar beneden wat meer op adem te komen. De coaching was erg goed. We hebben ons goed voorbereid.”

"Ik ga de trui zo goed mogelijk proberen te eren en er vooral enorm van genieten."

Tobias Foss

Dat Foss nu een jaar lang in de regenboogtrui mag schitteren, is voor de 25-jarige Noor nog onwerkelijk. “Ik hoopte vandaag top tien te rijden, misschien zelfs top vijf. Nu ben ik wereldkampioen en mag ik een jaar lang de regenboogtrui dragen. Dat gaat enorm speciaal zijn. Ik ga de trui zo goed mogelijk proberen te eren en er vooral enorm van genieten”, aldus de kersverse wereldkampioen.

Voor Foss is het zijn eerste zege in het mondiale profwielrennen, nadat hij eerder al drie overwinningen wist te behalen op de Noorse kampioenschappen. In 2019 won hij de Tour de l’Avenir. Nationaal kampioen Foss boekte in Australië zijn tweede seizoenszege.

 / 

World Championships - ITT

One day race

Uitslag
1
Tobias Foss
Norway 00:40:02
2
Stefan Küng
Switzerland +00:00:03
3
Remco Evenepoel
Belgium +00:00:09

Gerelateerde updates