Shop
Eerste gouden dubbelslag voor Verbij op NK afstanden

Eerste gouden dubbelslag voor Verbij op NK afstanden

De strijd om de Nederlandse titel op de 1000 meter leverde Team Jumbo-Visma zes noteringen bij de eerste acht rijders op, met het goud voor Kai Verbij. Een mooie oogst. Maar wat vooral opviel was het enorm hoge niveau én de bizar kleine verschillen tussen de top vier. Thomas Krol is overtuigd: "We hebben in Nederland by far de beste rijders op de 1000 meter."

Verbij nam in Thialf de titel op de 1000 meter over van teamgenoot Krol. Hij was in een bloedstollende apotheose met 1.07,69 een fractie sneller dan de rest, maar tevreden was Verbij daar zeker nog niet mee. "De race was hier en daar nog een beetje slordig. Voor nu is de tijd mooi, maar olympisch kampioen ga je er niet mee worden. Dan moet het echt nog een tikkeltje beter."

Niettemin tekende Verbij wel voor een mooie primeur. Nooit eerder won hij de dubbel op de NK afstanden: de 500 en de 1000 meter. "Is de eerste keer ja, dat is wel mooi. Zo begin je een olympisch seizoen natuurlijk het liefst. Aan de andere kant is zo'n Nederlandse titel heel vet, maar in december wordt er iets belangrijkers uitgedeeld. Het is nu aan mij me te verbeteren en scherp te blijven."

De noodzaak daarvan toonde de uitslag wel aan. Kjeld Nuis zat als nummer vier slechts negentien honderdste achter Verbij. Nummers twee, drie en vier – Hein Otterspeer, Thomas Krol en Kjeld Nuis – scheelden onderling slechts vijfhonderdste van een seconde. "Het moet straks allemaal harder daarom", weet Verbij. "Ik heb hier heel veel goede dingen gezien hoor, en ik ben blij met de vooruitgang. Maar ik blijf een perfectionist, zag de schoonheidsfoutjes. Jac Orie ook. Maak je die niet, dan rijd je drie tot vier tienden sneller, misschien wel meer. Dan wordt het een heel serieuze tijd

Uittredend kampioen Krol geniet van hoog niveau

Dat waanzinnig hoge niveau al in de eerste fase van het seizoen, daar kon Thomas Krol echt van genieten. Hij verloor weliswaar zijn titel, maar zag ook dat zijn rivalen gewoon heel hard reden. "Natuurlijk wilde ik hier winnen, maar je ziet de heel harde tijden van die mannen in de ritten voor me, en dan weet je dat je er ook zomaar naast kunt zitten. Nu zitten we met vier man binnen negentien honderdste, dat is echt ongekend."

"Kjeld, de olympisch kampioen, komt met een 1.07 niet eens op het podium. Je kunt eerste worden, je kunt vierde worden, maar we hebben met elkaar echt een fantastisch niveau. Ook Merijn Scheperkamp, want die komt er echt aan. Dat maakt het geweldig spannend, ook voor het publiek."

Krol, zelf goed voor brons in 1.07,87, houdt ook internationaal een beetje een oogje in het zeil. Hij is onder de indruk van de Canadees Laurent Dubreuil, maar zag ook dat bij de Russische kampioenschappen Pavel Kulizhnikov niet eens meedeed. "Ik denk dat we in Nederland by far de beste rijders op de 1000 meter hebben. Eigenlijk kunnen we straks op de Spelen misschien wel voor een clean sweep zorgen. Dat wordt heel interessant."

Scheperkamp bemachtigt ook op 1000 meter World Cup-ticket

Of Merijn Scheperkamp daar een rol zou kunnen spelen, is natuurlijk zeer de vraag, maar het talent meldt zich wel steeds nadrukkelijker van voren. Ook op deze 1000 meter, waar hij met de vijfde plaats (1.08,10, persoonlijk record) zich ook verzekerde van een plek in de wereldbeker. "Als ik het rijtje voor me zie, dat zijn niet de minsten. Wereldkampioenen, olympisch kampioenen, podiumkandidaten op de WK. Dat ik daar in het spoor kan blijven, is heel mooi."

Toch zat er bij Scheperkamp naar zijn gevoel nog wat meer in zelfs. "Die 1000 meter is toch nog een beetje aftasten. In Inzell ging het in een trainingswedstrijd erg goed, maar een toernooi is altijd anders. Op deze afstand verwachtte ik wat minder dan op de 500 meter, maar ik reed met hetzelfde gevoel rond, en dat was heel erg goed." Dat had hij onderweg nog niet zo in de gaten. "Dan denk je alleen aan wat je moet doen. Pas als je over de finish komt, weet je wat je hebt gedaan."

De plaatsing voor de World Cup is een mooie beloning voor zijn progressie. "In dat circuit kan ik mooi doorgroeien en het proces voortzetten." Hij veroverde zelfs twee tickets, want dat voor de 500 meter had hij vrijdag al op zak. "Als iemand dar voor het weekend had gezegd, had ik dat niet geloofd. Ik wist ergens wel dat ik het zou kunnen, maar als het ook lukt, is dat fantastisch."

Het rijtje rijders van Team Jumbo-Visma in die top tien van de duizend meter was indrukwekkend. Achter Scheperkamp eindigden Tijmen Snel, Dai Dai N'tab en Serge Yoro als de nummers zes, zeven en acht. Voor Snel was zijn 1.08,46 een persoonlijk record. N'tab kwam tot 1.08,64 en Yoro zat daar met 1.08,70 net achter.

Ook World Cup-ticket op 1000 meter voor De Jong

Op diezelfde 1000 meter kwam Antoinette de Jong nog prima uit de verf bij de dames. De Friezin, met al tickets voor de 1500 meter en de 3000 meter op zak, plaatste zich ook op deze sprintafstand voor de wereldbeker. De Jong reed naar de vijfde plaats in een tijd van 1.14,76.

Gerelateerde updates