Shop
Eenkhoorn kruidt finale laatste Giro-etappe op Hongaarse bodem

Eenkhoorn kruidt finale laatste Giro-etappe op Hongaarse bodem

Voor Team Jumbo-Visma is de derde etappe van de Giro d'Italia probleemloos verlopen. In de ruim tweehonderd kilometer lange rit van Kaposvár naar Balatonfüred mochten de sprinters voor hun kans gaan, terwijl de klassementsmannen ongeschonden over de finish kwamen. Pascal Eenkhoorn deed nog een fraaie poging om de bergtrui te pakken, maar zag zijn poging mislukken.

De laatste etappe op Hongaars grondgebied kende weinig spektakel. Drie Italianen vormden direct na de start de vlucht van de dag en kregen een maximale voorsprong van vijf minuten. Het peloton hield de marge binnen de perken en rekende de aanvallers op een kleine dertig kilometer van de meet in.

Op de enige beklimming van de dag zette Eenkhoorn de aanval in. De Giro-debutant kreeg blauwetruidrager Rick Zabel met zich mee en samen streden ze om de punten voor de bergtrui. Eenkhoorn trok aan het langste eind en kwam daarmee op een totaal van vijf punten, evenveel als Zabel. Omdat de Duitser hoger in het klassement staat mag hij na de rust- en reisdag opnieuw in het blauw rijden.

"Als de kans zich voordeed wilde ik ervoor gaan", aldus Eenkhoorn. "Het was eigenlijk niet mijn idee, maar dat van Koen. Ik zat goed gepositioneerd, maar jammer genoeg kreeg ik Zabel met me mee. Ik had gehoopt dat hij in het peloton zou blijven, zodat ik de trui kon pakken. Het is balen dat ik die nu net niet heb."

Eenkhoorn hield na de klim nog even stand, maar werd op zes kilometer teruggepakt door het hongerige peloton. Terwijl Mark Cavendish zegevierde kwamen de mannen van Team Jumbo-Visma in dezelfde tijd over de finish.

"Ons doel was vooral om energie te sparen", aldus ploegleider Marc Reef. "Het was een vrij rustige dag met een snelle finale waarin we onze klassementsmannen goed hebben beschermd."

Na drie etappes in Hongarije reist de wielerkaravaan morgen naar Italië, waar de Giro dinsdag wordt hervat. Reef is content met hoe de eerste dagen zijn verlopen. "We hebben een goede start gemaakt met onze mannen. In de eerste rit kwamen Tom, Sam en Tobias in het eerste deel van het peloton over de finish en gisteren hadden we een heel goede tijdritdag."

"Natuurlijk hadden zowel Tom als wij gehoopt op de overwinning, maar uiteindelijk moeten we gewoon heel tevreden zijn met de derde plek. We staan bij de eersten in het klassement en gaan met een goed gevoel naar Italië."

 / 

Gerelateerde updates