Shop
Drie tickets voor Team Jumbo-Visma op 10 kilometer: 'Blij dat ik het weekend zo kan afsluiten'

Drie tickets voor Team Jumbo-Visma op 10 kilometer: 'Blij dat ik het weekend zo kan afsluiten'

Team Jumbo-Visma heeft op de laatste dag van het World Cup Kwalificatietoernooi drie startbewijzen veroverd op de 10 kilometer. Jorrit Bergsma, Beau Snellink en Kars Jansman reden zich op de langste afstand bij de beste vijf, waardoor ze in december af mogen reizen naar Stavanger. Daar vindt namelijk de enige 10 kilometer van dit wereldbekerseizoen plaats.

Bergsma toonde op 'zijn' 10 kilometer weer tekenen van herstel, nadat hij vrijdag voor het eerst sinds 2010 naast een World Cup-ticket op de 5 kilometer greep. In zijn rit tegen ploeggenoot Kars Jansman ging de Fries behouden van start en liet hij Jansman telkens voorlangs kruisen. In de slotfase perste Bergsma er nog een versnelling uit en reed hij 'volle bak' naar de finish.

Het leverde hem een tijd van 12.59,67 op. "Ik ben heel blij met deze rit, hier kan ik mee verder. Dit spoelt de teleurstelling van de 5 kilometer wel een beetje weg", vertelt een opgeluchte Bergsma. "Natuurlijk was het nog steeds geen toprit, maar ik heb er wel het maximale uitgehaald. Het doel was om zo lang mogelijk rondjes 31 te rijden, zodat ik op het einde kon versnellen. Dat lukte, al hield het niet over."

Bergsma zegt vooral content te zijn dat hij zich na zijn teleurstellende 5 kilometer niet uit het veld heeft laten slaan. "Zo’n rit van vrijdag heeft me geen zelfvertrouwen gegeven. Ik heb me mentaal moeten resetten en geprobeerd me niet gek te laten maken. Ik weet van mezelf dat ik in een seizoen moet groeien. De komende weken ga ik er alles aan doen om stabieler te worden."

Dankzij zijn tweede plek mag Bergsma zich opmaken voor de World Cup in Stavanger, waar de enige 10 kilometer van het wereldbekerseizoen wordt verreden. Volgens de olympisch kampioen van Sotsji is het niet per se een nadeel dat hij de overige World Cups moet missen. "In de training kun je ook veel doen", stelt hij. "En bovendien kan ik nu meedoen aan de marathons. Dat is ook fijn. Ik ben blij dat ik het weekend zo heb kunnen afsluiten."

Naast Bergsma verzekerden ook Jansman en Snellink zich van een startbewijs voor de World Cup in Stavanger. Jansman noteerde met 13.00,66 de derde tijd en Snellink met 13.01,30 de vierde tijd. Voor de 22-jarige Snellink was kwalificatie een kleine pleister op de wonde. "Ik ben blij dat ik in ieder geval één World Cup mag rijden, maar aan de andere kant baal ik nog steeds van die 5 kilometer. Dat had echt niet gehoeven."

De langeafstandsspecialist doelt daarmee op het optreden van vrijdag, waarin hij naast een ticket op de 5 kilometer greep. Vorig jaar kroonde hij zich nog tot winnaar van het wereldbekerklassement op de lange afstanden. "Na die 5 kilometer zat ik er wel een beetje doorheen. Ik had niet laten zien wat erin zat en daar baal ik elke seconde van de dag van. Als ik gewoon normaal had gedaan, had ik ook in Obihiro en Peking mogen rijden."

Zijn 10 kilometer had hem in ieder geval weer wat vertrouwen gegeven. "Ik kon gelukkig weer een beetje racen. De vorm is nog steeds niet optimaal, maar daar zullen we naartoe moeten werken. De eerste wedstrijden zijn gewoon altijd lastig voor mij, ik heb tijd nodig om erin te komen. Hopelijk sta ik er in december wel op de 5 kilometer."

Gerelateerde updates